• Посилання скопійовано

Тіньова економіка продовжує виснажувати Держбюджет України під час війни

Обсяг тіньового ринку все ще залишається значним, і боротьба з ним потребує злагодженої та скоординованої роботи усіх залучених органів державної влади. Основною метою є збереження позитивної динаміки зменшення нелегального виробництва та продажу тютюну

Тіньова економіка продовжує виснажувати Держбюджет України під час війни

З метою продовження пошуку дієвих механізмів та кроків для зменшення тіньового сектору економіки Американською торговельною палатою в Україні проведено круглий стіл за участі представників Посольства США, народних депутатів, представників органів державної влади, у тому числі правоохоронних органів та бізнесу.

Під час круглого столу було обговорено питання тіньових ринків тютюнових виробів, провайдерів фіксованого інтернету та побутової електроніки.

Ситуація з незаконним виробництвом та розповсюдженням тютюнових виробів в Україні привернула увагу Європолу – до круглого столу приєднався Говард Паф, екс-очільник напряму боротьби з акцизним шахрайством у Європолі, який закликав продовжувати боротьбу з найбільшими нелегальними виробниками сигарет в Україні і наголосив, що «нелегальні сигарети – загроза національній безпеці. Політична воля для боротьби з незаконним виробництвом і торгівлею тютюном є абсолютно необхідною. Величезні суми втрачених доходів могли б бути використані для надання важливих громадських послуг. Попит громадськості можна зменшити лише тоді, коли люди усвідомлять, що споживання незаконних продуктів безпосередньо фінансує організовані злочинні групування».

Компанія Kantar Україна презентувала «Дослідження ринку нелегальної торгівлі», спрямоване на виявлення і моніторинг нелегальної тютюнової продукції в Україні.

Незаконне виробництво та розповсюдження тютюнових виробів є одним з ключових елементів тіньової економіки України, що завдає шкоди законному бізнесу, призводить до недонадходження податків до Державного бюджету України та порушення добросовісної конкуренції на ринку. Відповідно до презентованого дослідження компанії Kantar, податкові втрати у Державний бюджет України у 2024 році від нелегального ринку тютюнових виробів оцінюються на рівні 23 млрд грн.

Згідно з дослідженням, станом на липень 2024 року рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні значно знизився відносно попереднього періоду (квітень 2024 року). Так, частка нелегальної продукції з маркуванням для Duty Free становить 5,1%, тоді як у квітні становила – 5,7%. Частка підробленої продукції становить 8,1% (10,1% – у квітні), а контрабандної продукції – 1,4% (2,2% – у квітні).

Обсяг тіньового ринку все ще залишається значним і боротьба з ним потребує злагодженої та скоординованої роботи усіх залучених органів державної влади. Основною метою є збереження позитивної динаміки зменшення нелегального виробництва та продажу тютюнових виробів та недопущення повернення до їх зростання.

Крім цього, учасниками круглого столу було обговорено питання тіні на ринку послуг фіксованого доступу до мережі Інтернет. Відповідно до даних дослідження «Особливості оподаткування послуг фіксованого доступу до мережі Інтернет в Україні», проведеного Growford Institute, фіксується тренд збільшення як кількості, так і частки суб’єктів господарювання, що мають статус ФОПа, у цьому сегменті економіки. Суб’єкти економічної діяльності, що використовують спрощену систему оподаткування (ФОП і ТОВ), отримали у 2019 р. 35,6% від загального обсягу доходів від надання послуг фіксованого доступу до мережі Інтернет, а у 2023 р. – 47,2%.

Усунення наявних механізмів оптимізації оподаткування на ринку надання послуг фіксованого доступу до мережі Інтернет за консервативного сценарію, згідно з оцінкою експертів Growford Institut, може додаткового забезпечити 1,6 млрд грн додаткових податкових надходжень, а за деякими оцінками – 3 млрд грн. Бізнес вітає кроки держави спрямовані на встановлення рівних правил оподаткування для усіх платників податків.

Водночас компанії-члени Палати звернули увагу учасників на частку тіньового ринку побутової електроніки. Тіньовий ринок електроніки – це сегмент, де продажі відбуваються за готівку або криптовалюту без відображення в обліку та відповідної сплати податків. Товари ввозяться в Україну без сплати ПДВ та ввізного мита. Основну частку тіньового ринку складають дорогі та малогабаритні товари, такі як смартфони, ноутбуки, годинники, навушники, а також преміальна дрібна та велика побутова техніка.

Наприклад, у 2023 році частка тіньового ринку лише продукції Apple iPhone, за оцінками компаній-членів Палати, становила 71%, внаслідок чого Україна втратила 5,5 млрд грн (понад 135 млн дол. США) через несплату ПДВ. Водночас втрати через несплату ПДВ по іншим товарам Apple (MacBook, iPad, AppleWatch, Airpods та ін.) оціночно становили 10 млрд грн.

У вересні компанія Apple презентувала свою нову продукцію, зокрема, нову лінійку iPhone 16. Лише з 20 по 28 вересня в Україну нелегально завезено біля 8,2 тисяч iPhone 16. 1,1 млрд гривень втратив Державний бюджет України у ІІІ кварталі 2024 року від несплати ПДВ за незаконно ввезені та продані iPhone. Бізнес відмічає певні позитивні зміни у боротьбі з порушенням законодавства у даній сфері, але з огляду на значну шкоду бюджету, наразі ці зрушення недостатні.

У заході взяли участь компанії-члени Палати, представники Посольства США, народні депутати, представники органів державної влади. Зокрема:

  • Доріан Мазуркевич, Посольство США;
  • Ебігейл Роквелл, Посольство США;
  • Марія Давиденко, Посольство США;
  • Данило Гетманцев, Народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики;
  • Денис Маслов, Народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики (онлайн);
  • Олексій Устенко, Народний депутат України, Голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики;
  • Галина Янченко, Народному депутату України, Голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів;
  • Олександр Федієнко, Народний депутат України, Голова підкомітету з питань безпеки у кіберпросторі, урядового зв'язку, криптографічного захисту інформації Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки;
  • Олексій Бонюк, начальник Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора;
  • Іван Писарчук, полковник поліції, заступник начальника управління - начальник 2-го відділу 8-го управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України;
  • Віктор Байов, підполковник поліції, начальник 1-го відділу Департаменту кіберполіції Національної поліції України;
  • Максим Убоженко, капітан поліції, головний оперуповноважений 1-го відділу Департаменту кіберполіції Національної поліції України;
  • Олексій Калинович, заступник директора Департаменту боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Державної митної служби України;
  • Крістіна Адамчук, директор Департаменту податкового аудиту Державної податкової служби України;
  • Еліна Дьоміна, в. о. директора Департаменту оподаткування юридичних осіб, Державної податкової служби України.

Джерело: ACC

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»