• Посилання скопійовано

Іпотеці дали хід

Сьогодні, 17 травня, в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства має відбутися нарада міністра Анатолія Близнюка з забудовниками і банкірами. На зборах розглядатиметься питання остаточних умов реалізації програми "Доступне житло", в рамках якої пропонується надавати іпотечні кредити під рекордно низькі 3% річних.

Нагадаємо, в березні поточного року президент України Віктор Янукович заявив, що з травня 2012 р. в Україні стартує програма кредитування придбання житла. Тоді гарант озвучував, що "умови кредитування встановлюються внутрішніми правилами комерційних банків, за ними ж останнє слово у рішенні щодо видачі". Але при цьому тут же сам ці умови і назвав: відсоткова ставка повинна становити не більше 16%, з яких громадянин щомісяця погашає 3% (щомісячний платіж за кредитом з урахуванням компенсації не повинен перевищувати 40% сукупного доходу сім’ї). Решта банку оплачується з держбюджету (на ці цілі урядом передбачено на 2012 р. 1 млрд. грн.).

Уточнені Мінрегіонбудом правила додали конкретики. Так, за інформацією з міністерства, програма передбачає видачу кредиту 30 тис. сімей на термін до 15 років. При цьому кредитувати за держпрограмою готові аж ніяк не будь-яку квартиру. "Нормативна площа - 40 кв. м на одну людину або сім’ю з двох осіб. Плюс 18 кв. м на кожного наступного члена сім’ї, але не менш діючих санітарних норм. Нормативна вартість за 1 кв. м: Київ - до 7 тис. грн., Київська область - до 5 тис., інші населені пункти - до 4 тис. грн.", - значиться в підрахунках міністерства.

З початку тижня Міжвідомча комісія при Мінрегіонбуді вже затвердила перші 542 квартири в 16 об’єктах незавершеного будівництва для придбання черговиками. Зокрема, громадянам, що стоять на квартирному обліку, пропонується купувати житло в Криму (20 квартир), Волинській (38), Запорізькій (160), Полтавській (80 квартир), Сумській (208), Чернівецькій (36) областях. Ступінь готовності об’єктів становить від 12% до 89%.

Але затверджений список і визначені умови ще не означають, що програма запрацювала. І навіть підписаний вчора головою Сумської обласної державної адміністрації Юрієм Чмирем перший договір щодо компенсації відсоткової ставки позичальнику теж нічого не означає. Якщо будівельні компанії помалу відгукуються на ініціативу, то банкіри приєднуватися до програми відмовляються. "Поки лише Ощадбанк виявив бажання взяти участь в даній програмі", - чесно зізнається Анатолій Близнюк.

Втім, те, що будівельні компанії пішли на співпрацю з державою, - вже неабияке досягнення, так як в березні, відразу після оголошення програми, вони характеризували її винятково нецензурними словами. Сьогодні ж риторика забудовників змінилася. "Ця програма передбачає видачу доступного житла малозабезпеченим верствам населення, що вже позитивно. Та й з точки зору будівництва це підтримка галузі, тому ми тільки підтримуємо таку ініціативу", - говорить голова правління тресту "Житлобуд 1" (Харків) Андрій Харченко.

Правда, проблема тільки в тому, що уряд встановив параметри вартості такого житла, що є питанням, яке не завжди залежить від забудовника. Наприклад, вартість деяких будівельних матеріалів, говорить Андрій Харченко, в Україні вища, ніж за кордоном. Зростає і вартість енергоресурсів, не кажучи вже про "дорогі і складні переговори" з комунальними службами.

Банкіри нібито теж не проти співпраці, але тільки за умови певних компромісів із владою. "Нам це цікаво і вигідно. Але, відповідно до вимог материнських банків і вимог ЄЦБ за Базелем III і II, неможливо давати кошти на великі терміни під фіксовану ставку, тільки під плаваючу. Плюс ми виконуємо ще вимоги Національного банку", - розводить руками голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.

До того ж, за його словами, програма не передбачає захисту банків, які несуть значні ризики.

"У нас немає конституційного механізму, який передбачав би обов’язкове повернення кредиту державою. Адже суми компенсації передбачаються бюджетом, і якщо не буде жодних гарантій, що ці кошти будуть протягом усіх 15-20 років закладені в бюджет, банкіри не підуть на такий ризик", - резюмує Борис Тимонькін.

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»