• Посилання скопійовано

Купівля землі на торгах, що не відбулися

Свідоцтво про придбання земельної ділянки з публічних торгів, що не відбулися, не може вважатися правоустановчим документом

На державному акті про право власності на земельну ділянку нотаріус, який засвідчує (видає) документ, і територіальний орган Держкомзему за місцем розташування земельної ділянки роблять відмітку про перехід права власності на земельну ділянку із зазначенням документа, на підставі якого відбувся такий перехід.
Державне агентство земельних ресурсів України листом від 14.09.2012 р. №14897/17/11-12 надало роз'яснення щодо посвідчення права власності на земельну ділянку.
У листі звертається увага на те, що згідно зі ст. 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується:
— цивільно-правовою угодою про відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою;
— свідоцтвом про право на спадок.
При цьому Держагентство земельних ресурсів зазначає, що при набутті права власності на земельну ділянку на підставі цивільно-правових угод про відчуження земельної ділянки чи свідоцтва про право на спадок державний акт на право власності на відчужувану земельну ділянку додається до документа, на підставі якого відбувся перехід права власності на земельну ділянку, в кожному такому випадку відчуження земельної ділянки.
На державному акті про право власності на земельну ділянку нотаріус, який посвідчує (видає) документ, і територіальний орган Держкомзему за місцезнаходженням земельної ділянки роблять відмітку про перехід права власності на земельну ділянку із зазначенням документа, на підставі якого відбувся такий перехід.
Своєю чергою, у листі звертається увага на те, що свідоцтво про придбання заарештованого нерухомого майна з публічних торгів (аукціону), що не відбулися, з доданим до нього державним актом на право власності на земельну ділянку з відміткою нотаріуса про перехід права власності на земельну ділянку не може вважатися правоустановчим документом на земельну ділянку з урахуванням правових положень статті 126 Земельного кодексу.
При цьому Держагентство зазначає, що свідоцтво про придбання заарештованого нерухомого майна з публічних торгів (аукціону), дія якого спрямовується на зміну та набуття цивільних прав і обов'язку осіб, є підставою, згідно із Законом «Про землеустрій», для розробки технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право власності на земельну ділянку, з метою переоформлення права власності на земельну ділянку.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»