• Посилання скопійовано

Для орендованих сільгоспземель держвласності пропонують ввести мінімальний розмір орендної плати

У Раді зареєстровано проєкт Закону №7656 зі змінами до ПКУ щодо підвищення ефективності використання державних земель сільськогосподарського призначення

Для орендованих сільгоспземель держвласності пропонують ввести мінімальний розмір орендної плати

11 серпня 2022 року у Раді зареєстровано проєкт Закону №7656 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення ефективності використання державних земель сільськогосподарського призначення".

Ним пропонується встановити мінімальний розмір річної орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, що перебувають у постійному користуванні державних підприємств, установ, організацій, закладів освіти, які пропонується передавати в оренду згідно з проєктом Закону №7588-1 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законів України щодо підвищення ефективності використання державних земель сільськогосподарського призначення».

Мінімальний розмір річного платежу для таких земельних ділянок становитиме не менше 12% їх нормативної грошової оцінки.

Законопроєкт також вносить похідні зміни відповідно до внесеного проєкту Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законів України щодо підвищення ефективності використання державних земель сільськогосподарського призначення». Вони передбачають:

  • обов’язок постійних користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, нарівні з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, інформувати контролюючий орган про укладені договори оренди та перелік орендарів;
  • укладення договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, що перебувають у постійному користуванні підприємств, установ, організацій, закладів освіти, які належать до державної власності, за типовою формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного оприлюднення, і вступить в дію з 01 січня 2023 року, але не раніше дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законів України щодо підвищення ефективності використання державних земель сільськогосподарського призначення».

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»