• Посилання скопійовано

Нумерація сторінок касової книги

Чи потрібно розпочинати нову нумерацію сторінок у новій касовій книзі, видаткових та прибуткових касових ордерів, які були розпочаті у середині року в зв’язку із закінченням попередніх касових документів або зміною форм касових документів?

Відповідно до абзаців 5 — 6 п. 4.2 глави 4 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15 грудня 2004 року №637 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 13 січня 2005 р. за №40/10320) зі змінами та доповненням, аркуші касової книги мають бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені відбитком печатки підприємства (юрособи). Кількість аркушів у касовій книзі засвідчується підписами керівника та головного бухгалтера підприємства (юрособи). Записи у касовій книзі здійснюються у двох примірниках (через копіювальний папір) чорнилом темного кольору чорнильною або кульковою ручкою. Перші примірники, що є невідривною частиною аркуша касової книги — «Вкладні аркуші касової книги», залишаються у касовій книзі.

Другі примірники, що є відривною частиною аркуша касової книги — «Звіт касира», є документом, за яким касири звітують щодо руху грошей у касі. Перші і другі примірники мають однакові номери. Згідно з п. 4.4 Положення підприємства за умови забезпечення належного зберігання касових документів можуть вести касову книгу в електронній формі за допомогою комп’ютерних засобів. Сторінки касової книги нумеруються автоматично у порядку зростання з початку року.

Отже, у разі закінчення касової книги або зміни форми касової книги та прибуткових і видаткових ордерів на протязі року, в новій касовій книзі продовжується нумерація сторінок, а також продовжується нумерація прибуткових та видаткових ордерів, яка була розпочата з початку року.

Проте, оскільки Положенням передбачено нумерацію з початку року тільки касової книги, яка ведеться в електронному вигляді, то не буде порушенням, якщо нова касова книга та інші касові документи, які ведуться на паперових носіях та розпочаті протягом року, будуть нумеруватися з першого аркуша з номером «1».

 

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»