• Посилання скопійовано

Готівка - недешеве задоволення, впевнені в НБУ

Збільшення частки безготівкових розрахунків сприятиме наповненню економіки доступними ресурсами. Про це заявила директор Генерального департаменту інформаційних технологій та платіжних систем Національного банку України Наталія Синявська

За її словами, розвиток безготівкових розрахунків - те, чим повинен опікуватись Нацбанк. В НБУ є ініціативи, які направлені на розвиток фінансової грамотності населення, щоб люди розуміли, що робити, щоб мати більш безпечні розрахунки.

"Готівкові кошти дорожчі, і у випуску, і в обробленні. Коли готівка потрапляє до рук громадянина, в торгові точки в інших місцях, де надаються послуги, вона переходить у власність юридичної або іншої фізичної особи. Для того, щоб вона повернулась, повинні провести інкасацію, перевезення цих коштів, зарахування знову цих коштів на рахунок. Тому готівка - це недешеве задоволення. Фабрики банкнотні працюють, вони потребують і фінансування, і виготовлення, і захисту. Ні для кого не секрет, що багато є нечесних громадян, які можуть користуватись підробленими грошима", - зазначила вона.

За словами Синявської, безготівка дає змогу здешевлення розрахунків. Коли людина йде до торгово-сервісної точки з платіжною карткою, вона не несе з собою готівки, усі гроші розміщуються на рахунку, а відповідно працюють в економіці. У тому випадку, коли гроші використовуються в безготівковій формі, вони розміщуються на рахунках. Рахунки використовуються банками, це дає змогу наповнювати економіку доступними ресурсами. Це те, чого зараз не вистачає, зазначила Синявська.

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»