• Посилання скопійовано

Банки самі будуть визначати межу суми розрахунку готівкою

Верховна Рада надала Національному банку право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою

За схвалення в цілому відповідного законопроекту №10656 проголосувало 270 депутатів за мінімально необхідних 226.

"Надати Національному банку право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для фізосіб-підприємців", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Рада також надала право здійснювати діяльність платіжних систем в Україні тільки після їх реєстрації в порядку, встановленому НБУ.

Нацбанку документ надає право визначати напрями розвитку сучасних електронних банківських технологій, контролювати створення електронних платіжних інструментів, платіжних систем та засобів захисту банківської інформації, встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для осіб-підприємців.

Крім того, законопроект передбачає встановлення штрафу в розмірі 8,5 тис. гривень (500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за обмеження або відмову в реалізації права споживача оплачувати покупки в торговельних точках за допомогою електронних платіжних засобів.

Контроль за наявністю у суб'єктів господарювання платіжних терміналів, згідно з документом, покладається на Державну податкову службу. Законопроект також надає Податковій право здійснювати контроль за дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів. Як повідомляло агентство, законопроект №10656 був зареєстрований в Раді 21 червня. В даний час банки здійснюють емісію електронних грошей, однак цей процес досі не врегульований законодавчо.

Джерело: «Українські Новини»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»