• Посилання скопійовано

Електронна касова книга: порядок ведення і зберігання

В Україні підприємства за умови забезпечення належного зберігання касових документів можуть вести касову книгу в електронній формі за допомогою комп'ютерних засобів

Про це повідомили у Державній податковій інспекції (ДПІ) у Будьонівському районі Донецька.
У повідомленні зазначається, що порядок ведення касових операцій визначає Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затверджене постановою правління Національного банку.
Податкова повідомляє, що програмне забезпечення, за допомогою якого ведеться касова книга, має забезпечувати візуальне відображення і роздрукування кожної із частин аркуша касової книги — «Вкладний аркуш касової книги» і «Звіт касира», які за формою і змістом повинні відтворювати форму і зміст касової книги в паперовій формі.
Записи у касовій книзі здійснюються на підставі відповідної інформації із касових документів. Записи в касовій книзі повинні проводитися до початку наступного робочого дня (тобто із залишками на кінець попереднього дня), а також містити всі реквізити, передбачені формою касової книги. Сторінки касової книги повинні нумеруватися автоматично в порядку зростання з початку року. У разі роздрукування «Вкладного аркуша касової книги» наприкінці місяця повинна автоматично роздруковуватися загальна кількість аркушів касової книги за цей місяць, а у разі роздрукування наприкінці року — їх загальна кількість за рік.
Після роздрукування «Вкладного аркуша касової книги» і «Звіту касира» касир зобов'язаний перевірити правильність складання цих документів, підписати їх і передати «Звіт касира» разом з відповідними касовими документами до бухгалтерії під розписку у «Вкладному аркуші касової книги». «Вкладний аркуш касової книги» протягом року зберігається касиром окремо за кожен місяць.
Після закінчення календарного року «Вкладний аркуш касової книги» формується у підшивки у хронологічному порядку. Загальна кількість аркушів за рік засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства — юридичної особи, а підшивки формуються у книгу, яка скріпляється відбутком печатки підприємства (юридичної особи). Після закінчення календарного року касова книга на електронних носіях повинна передаватися для зберігання.
В Україні встановлено трирічний термін зберігання облікових регістрів (головної книги, журналів, таблиць, що розробляються, тощо), первинних документів і додатків до них, що фіксують факт виконання господарських операцій і є підставою для записів у регістрах бухгалтерського обліку і податкових записах (касові, банківські документи, повідомлення банків і переказні вимоги, виписки банків, наряди на роботу, табелі, акти про приймання, здавання і списання майна і матеріалів, квитанції і накладні з обліку товарно-матеріальних цінностей, авансові звіти тощо), за умови завершення перевірки державними податковими органами з питань дотримання податкового законодавства, а для бюджетних установ і організацій, а також для госпрозрахункових підприємств і організацій, що перебувають у сфері управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади — ревізії.

Джерело: UBR

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»