• Посилання скопійовано

Платіжні термінали: нові обов'язки і штрафи

Законом України від 18.09.2012 р. №5284-VI вносяться зміни до деяких законодавчих актів щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків. Закон набрав чинності 18 жовтня 2012 року

Згідно зі змінами, внесеними до ст. 17 Закону України від 12.05.91 р. №1023-XII «Про захист прав споживачів», споживач має право на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи й обов'язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, встановлених законодавством України. При цьому забороняється обмежувати використання електронних платіжних засобів, якщо згідно з законодавством продавець (виконавець) зобов'язаний приймати їх до сплати.
Нагадаємо, що відповідно до постанови КМУ від 29.09.2010 р. №878 не зобов'язані приймати спеціальні платіжні засоби, зокрема, суб'єкти господарювання:
— які не застосовують реєстратори розрахункових операцій;
— які здійснюють діяльність у населених пунктах з кількістю населення менше 25000 осіб;
— підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. м (крім АЗС).
Суб'єкти господарювання відповідно до нового п. 14.19 ст. 14 Закону України від 05.04.2001 р. №2346-III «Про платіжні системи і переказ коштів в Україні» зобов'язані забезпечити можливість здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів. При цьому розрахунки мають забезпечуватися за допомогою не менше трьох платіжних систем, однією з яких має бути многоемітентна платіжна система, платіжною організацією якої є резидент України. До таких систем належать VISA і MasterCard. При цьому НБУ наполегливо розвиває ще одну свою систему — НСМЕП. З цією метою вносяться численні зміни щодо розвитку діяльності системи і можливого обмеження діяльності VISA і MasterCard.
За відмову у прийманні платіжної картки (якщо підприємець зобов'язаний її приймати) передбачено істотний штраф — 8500 грн. Контроль за здійсненням розрахунків покладено на ДПС України, а за забезпеченням захисту прав держателів електронних платіжних засобів — на Держспоживстандарт.
Закон також визначає принципи функціонування електронних платіжних засобів, особливості випуску електронних коштів і здійснення операцій з ними.
Крім того, НБУ отримав право встановлювати граничні суми розрахунків готівковими коштами для фізичних і юридичних осіб, а також для фізичних осіб — підприємців (відповідні зміни внесено до ст. 1087 ЦКУ).

Джерело: Газета «Приватний підприємець»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»