• Посилання скопійовано

ДПСУ вкотре обіцяє не вимагати дозволу на розміщення об'єкта торгівлі при реєстрації РРО

Лист ДПСУ від 17.05.2012 р. №8533/6/22-1315/450

ДПСУ вкотре обіцяє не вимагати дозволу на розміщення об'єкта торгівлі при реєстрації РРО

Питання наявності дозволу на розміщення об'єкта торгівлі та сфери послуг при встановленні РРО періодично порушується у пресі, в листах-запитах від госпсуб'єктів та в офіційних роз'ясненнях державних органів (зокрема, найактивнішим із них — Держкомпідприємництва). 

Річ у тім, що з набранням чинності ч. 1 ст. 4 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» з 05.10.2006 р. правових підстав для видачі органами місцевого самоврядування дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг (та подібних до нього) немає. Адже цим Законом визначено, що необхідність одержання документа дозвільного характеру та дозвільний орган, уповноважений видавати документ дозвільного характеру, мають бути встановлені виключно законом. Проте відповідних змін до закону про місцеве самоврядування досі не внесено. Тож і підстав для видачі дозвільних документів на розміщення об'єкта торгівлі та сфери послуг місцеві органи наразі не мають.

Водночас податкові органи так і не внесли відповідних змін до Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. №614. Тож досі реєстрація РРО здійснюється за обов'язкового надання, серед інших документів, також і дозволу місцевого органу виконавчої влади на розміщення господарської одиниці (договору оренди, іншого документа на право власності або користування господарською одиницею).

І ось наразі маємо чергову відповідь ДПСУ на запит госпсуб'єкта щодо надання платником податків дозволу місцевого органу виконавчої влади на розміщення господарської одиниці при реєстрації РРО.

ДПСУ у коментованому Листі далі погоджується з тим, що на сьогодні правових підстав для видачі місцевим органом виконавчої влади дозволу на розміщення господарської одиниці немає. Під час реєстрації РРО в органі державної податкової служби СГ має право надати договір оренди, інший документ на право власності або користування господарською одиницею.

Разом з тим зауваження, надані підприємством, будуть враховані при підготовці пропозицій з внесення змін до наказу №614 стосовно вилучення норми щодо надання СГ під час реєстрації РРО дозволу місцевого органу виконавчої влади на розміщення господарської одиниці.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»