• Посилання скопійовано

Z-звіт друкують лише у робочі дні, навіть якщо не було жодних розрахунків

Якщо підприємство у деякі дні не здійснює діяльності, що підтверджується наказом по підприємству, і при цьому не використовує РРО, то фіскальні чеки друкувати не потрібно. У робочі дні РРО має бути увімкнений, а роздрукування фіскального звітного чека є обов’язковим

Z-звіт друкують лише у робочі дні, навіть якщо не було жодних розрахунків

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операцій готівкою, зобов’язані щодня друкувати на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів/послуг) фіскальні звітні чеки та забезпечувати їх зберігання у КОРО (п. 9 ст. 13 Закону про РРО). За невиконання щоденного друку Z-звіту Законом про РРО (п. 4 ст. 17) встановлено штраф у розмірі 340 грн.

Що ж включає термін «щоденний друк фіскального звітного чека»:

— у робочі дні;

— у неробочі дні, коли РРО взагалі не вмикали;

— у робочі дні, коли на РРО не було зареєстровано жодної розрахункової операції?

ВАСУ, наприклад, щодо цього наводить різні висновки:

— у неробочі (вихідні) дні, коли РРО взагалі не вмикають, друк фіскального звітного чека практично унеможливлений, а отже, й порушення немає;

— відповідальність за невиконання щоденного друкування Z-звіту не залежить від обставин (підстав) такого невиконання.

Водночас позиція ВСУ рятує підприємців та юросіб, які здійснюють готівкові розрахунки за товари (роботи, послуги).

Відповідно до пункту 7 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 р. №199 (далі — Вимоги), всі режими роботи РРО повинні блокуватися, зокрема у разі перевищення максимальної тривалості зміни.

Зміна — це період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту. Z-звіт — це денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті РРО (пункт 2 Вимог).

У додатку до Вимог зазначено, що максимальна тривалість зміни не повинна перевищувати 24 години.

Таким чином, якщо підприємство у деякі дні не здійснює діяльності, що підтверджується наказом по підприємству, і при цьому не використовує РРО, то фіскальні чеки друкувати не потрібно. У робочі дні РРО має бути увімкнений, а роздрукування фіскального звітного чека є обов’язковим.

Враховуючи наведене, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах ВСУ зробила такий висновок: фінансова санкція встановлена за порушення вимог щоденного (тобто кожного робочого дня) друкування Z-звіту та зберігання їх у КОРО. Причому незалежно від того, чи здійснювалися цього дня розрахункові операції, які підлягають проведенню через РРО (Постанова ВСУ від 24.09.2013 р., справа №21-260а13).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»