• Посилання скопійовано

Зарплата працівника понад 50 тис. грн – чи діють готівкові обмеження на виплату?

Положення №148 містить норму щодо обмеження суми готівкових розрахунків. На жаль, виключень для зарплати при цьому не зроблено. Але ДФС має власну думку, на які операції поширюються такі обмеження

Зарплата працівника понад 50 тис. грн – чи діють готівкові обмеження на виплату?

ДФС в індивідуальній консультації від 22.05.2018 р. №2260/6/99-99-14-05-01-15/ІПК навела свою думку щодо того, на які операції поширюються граничні розміри розрахунків готівкою, встановлені Положенням №148.

Відповідно до п. 6 Положення №148 суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

1) між собою - у розмірі до 10 000 гривень включно;

2) з фізичними особами - у розмірі до 50 000  гривень включно.

При цьому у п. 8 Положення зазначено, яких операцій не стосуються дані обмеження. А саме:

  1. розрахунків суб'єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;
  2. добровільних пожертвувань та благодійної допомоги;
  3. використання готівки, виданої на відрядження.

Положення №148 містить і визначення готівкових розрахунків – це платежі готівкою суб'єктів господарювання і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.

Проте податківці в коментованій консультації чомусь вирішили, що обмеження 50 000 грн стосується виключно готівкових розрахунків між суб’єктом господарювання та фізичною особою за товари, роботи, послуги (тобто в межах так званого «торгового обороту»). Зроблено і висновок, що таке обмеження не розповсюджується на розрахунки з виплат, пов’язаним з оплатою праці фізичних осіб.

На нашу думку, така хибна позиція податківців спричинена давніми правилами застосування обмежень в готівкових розрахунках, які змінилися ще 04.01.2017 р.

Про зміни, внесені до колишньої Постанови НБУ № 210, ми писали тут. І наголошували: З 4 січня 2017 року видача зарплати та інших виплат працівникам, внесок до статутного капіталу готівкою, отримання та надання готівкою поворотної фіндопомоги (позики), оплата за придбаний товар, роботи, послуги, в готівковій формі, повернення боргу, оплата матеріальної шкоди тощо однаково обмежені граничними сумами розрахунків.

Такі ж правила збереглися і в Положенні №148, яке діє з 05.01.2018 року (коли, відповідно, втратила чинність Постанова № 210).

Отже, навіть особі, яка отримала таку ІПК, ми б не радили на неї сильно розраховувати. Оскільки Положення №148 розроблялось не податківцями, а НБУ, тому, для того щоб убезпечити себе в цьому питанні і визначитися із ним остаточно, самі податківці радять звернуться до НБУ.

Але оскільки відповідь на це питання наводиться в самому Положенні № 148, то потреби звертатися до НБУ немає (хіба що, щоб дізнатися їхню думку про таку консультацію від ДФС).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»