• Посилання скопійовано

Перереєстрація платником єдиного податку не впливає на порядок застосування РРО

ФОП, досягнувши обсягу доходу в 1 млн грн за рік, зобов’язаний при готівкових розрахунках застосовувати РРО незалежно від подальшої перереєстрації такого підприємця

Перереєстрація платником єдиного податку не впливає на порядок застосування РРО

Податківці в індивідуальній консультації від 04.09.2018 р. №3819/ІПК/22-01-13-01-10 нагадали, що РРО не застосовуються, зокрема, платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень (п. 296.10 ПКУ).

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 000 000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

При цьому, як роз’яснюють податківці у коментованій консультації, якщо зазначені особи, які до припинення підприємницької діяльності (переходу на сплату інших податків та зборів) перевищили встановлений обсяг доходу, а потім повторно зареєструвались платниками єдиного податку, то такі особи зобов’язані застосувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом їх реєстрації, незалежно від подальших змін обсягів доходу.

Тобто за висновком податківців, якщо розмір зазначений у п. 296.10 ПКУ під час перебування на спрощеній системі було перевищено, то суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний застосовувати РРО при всіх розрахункових операціях, незалежно від доходу в майбутньому, припинення чи поновлення підприємницької діяльності або перереєстрації платником єдиного податку.

Зауважимо, що така позиція податківців не нова. Зокрема, про такий підхід податківців ми писали тут.

Окрім цього, нагадаємо, що норми п. 296.10 ПКУ не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»