• Посилання скопійовано

Готівкові обмеження поширюються на фінансову допомогу і внесок до статутного фонду

Нацбанк пояснив, чи поширюються готівкові обмеження на внесення фізичною особою фінансової допомоги та внесків до статутного капіталу до каси підприємства

Готівкові обмеження поширюються на фінансову допомогу і внесок до статутного фонду

Нагадаємо, що відповідно до п. 6 та п. 7 Положення №148, фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами з суб'єктами господарювання у розмірі до 50 000 гривень.

Проте постає питання: на які розрахунки поширюється таке обмеження?

Так, згідно з пп. 5 п. 3 Положення №148 готівкові розрахунки – це платежі готівкою суб'єктів господарювання і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.

При цьому НБУ у листі від 07.02.2018 р. №50-0007/7855 роз’яснив, що товаром є будь-який предмет господарського обороту, в тому числі продукція, роботи, послуги, документи, що підтверджують зобов'язання та права (зокрема, цінні папери).

Таким чином, установлені в Положенні №148 готівкові обмеження поширюються і на розрахунки за правочинами за участю суб'єктів господарювання, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі (у тому числі на фінансову допомогу, збільшення статутного фонду).

Отже, якщо сума фінансової допомоги або внеску поповнення статутного фонду перевищує 50 000 гривень, то фізособи (наприклад, один із засновників або директор чи головний бухгалтер суб'єкта господарювання) можуть скористатися для розрахунків послугами банків шляхом внесення готівкових коштів та подальшого їх перерахування на рахунки отримувачів (у даному випадку на поточні рахунки суб'єкта господарювання). 

Також НБУ звернув увагу, що кошти, які були зараховані через касу банку, не повинні відображатися у касовій книзі суб'єкта господарювання, оскільки вони надійшли на поточний рахунок у безготівковому порядку.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»