• Посилання скопійовано

Перереєстрація КОРО: коли та як здійснити?

Коли доводиться перереєстровувати Книгу обліку розрахункових операцій і як це зробити? Які наслідки чекатимуть суб’єкта господарювання за невиконання цього обов’язку?

Перереєстрація КОРО: коли та як здійснити?

Випадки обов’язкової перереєстрації КОРО

За п. 1 глави 2 розділу II Порядку №547 КОРО слід буде перереєструвати у разі зміни даних щодо суб'єкта господарювання, які зазначаються в ній.

Нагадаємо, що це дані щодо:

  • податкового номеру або серії та номеру паспорта для фізичних осіб, які через релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відмітку в паспорті;
  • найменування суб’єкта господарювання (прізвище, ім'я, по батькові));
  • адреси та/або назви господарської одиниці, де використовується РРО;
  • сфери застосування РРО;
  • версії внутрішнього програмного забезпечення РРО.

Також такий обов’язок встановлено у разі встановлення розбіжностей чи помилок у записах на титульній сторінці КОРО. 

 

Як здійснити перереєстрацію? 

Для перереєстрації КОРО не пізніше п'яти робочих днів з дня виникнення підстав суб'єкт господарювання подає до ДФС за місцем реєстрації реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація». В ній слід зазначити причини перереєстрації та книгу ОРО, яка підлягає перереєстрації.

Така заява може бути подана як в паперовому, так і в електронному вигляді (звісно, із відповідними цифровими підписами та за наявності укладеного із податківцями договору про електронний документообіг).

Після отримання документів податківці пізніше двох робочих днів з дня подання реєстраційної заяви проводять перереєстрацію книги ОРО шляхом внесення змін до інформаційної системи ДФС та здійснення відповідних записів на титульній сторінці книги ОРО.

Усі доповнення або виправлення на титульній сторінці книги ОРО засвідчуються підписом податківця, яка здійснила перереєстрацію, та печаткою податкового органу.

І ще, розділ 3 реєстраційної заяви за ф. №1-КОРО передбачає заповнення даних щодо РРО, зокрема, реєстраційного номера екземпляра РРО відповідно до Реєстру екземплярів РРО. з метою заповнення розд. 3 реєстраційної заяви за ф. №1-КОРО, суб’єкт господарювання може отримати інформацію щодо присвоєного реєстраційного номера екземпляру РРО, що включений до Реєстру, скориставшись засобами Електронного кабінету за посиланням: https://cabinet.sfs.gov.ua/registers/rro-instance.

Пошук зазначеного реквізиту здійснюється відповідно до введених параметрів «Серійний номер» та/або «Код моделі» для РРО, на який реєструється КОРО. Про це ми зазначали ось тут.

 

Змінилася адреса: як перереєструвати КОРО?

Насправді, тут можливі два різні випадки: коли суб’єкт господарювання дійсно переїхав, і коли змінилася назва вулиці, міста тощо, де КОРО була зареєстрована (зокрема, у зв’язку із декомунізацією).

Окремо у п. 2 гл. 2 розд. ІІ Порядку №547 прописано про перереєстрацію КОРО у разі перейменування вулиць. У разі змін даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються у книзі ОРО та пов’язані з перейменуванням вулиць за рішенням органів місцевого самоврядування, суб’єкт господарювання подає до ДФС  за тим самим місцем реєстрації книги ОРО реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» та книгу ОРО.

І далі події відбуваються так, як зазначено вище. А ось якщо місце обліку (орган ДФС) дійсно змінюється, то порядок інший. 

За п. 3 гл. 2 розд. ІІ Порядку №547 перереєстрацію КОРО проводить автоматично ДФС за новим місцем обліку у разі зміни:

  • місцезнаходження або місця проживання;
  • включення/невключення суб’єкта господарювання до Реєстру великих платників податків;
  • реорганізації ДФС чи з інших причин, унаслідок яких змінюється контролюючий орган, в якому суб’єкт господарювання обліковується як платник податків за основним місцем обліку.

Автоматично в цьому випадку означає, що подавати заяву на це не треба. Така перереєстрація здійснюється протягом двох робочих днів після переведення платника податків на обслуговування до контролюючого органу за новим місцем обліку.

При цьому:

  • документи щодо реєстрації/перереєстрації книги ОРО, які знаходились за попереднім основним місцем обліку передаються разом з обліковою справою до ДФС за новим основним місцем обліку.
  • книга ОРО, видана суб'єкту господарювання контролюючим органом за попереднім місцем обліку, залишається чинною до моменту виникнення змін у даних щодо суб'єкта господарювання, які зазначаються на титульній сторінці книги ОРО. Відповідно для змін даних на титульній сторінці КОРО потрібно буде звертатися вже за новим місцем обліку.

 

Що буде за неперереєстрацію КОРО

Що, як реєстраційні дані щодо КОРО змінилися, але суб’єкт господарювання не повідомив про це податківців та не подбав про перереєстрацію?

Тут слід пам’ятати про вже зазначене вище: навіть вірно зареєстрована КОРО залишається чинною до дати виникнення змін у даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються на титульній сторінці цієї книги.

Тобто у разі несвоєчасної перереєстрації та не перереєстрації КОРО податківці при перевірці будуть вважати КОРО недійсною, і вже з дати виникнення змін. І з цієї дати всі записи в КОРО будуть вважатися недійсними.

А в деяких випадках (див. п. 11 Положення №148) такі записи все ще свідчать про своєчасне та повне оприбуткування готівки. А визнання таких записів недійсними відповідно призведе до застосування до суб’єкта господарювання штрафу в п’ятикратному розмірі (згідно з ч. 1 Указу №436/95). 

 

Альтернатива – відмова від КОРО

Якщо суб'єкт господарювання прийняв рішення, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, то він може скасувати реєстрацію КОРО. 

Відповідно, якщо раптом вимикають постачання електроенергії або Інтернету, здійснювати таким СГ розрахункові операції без резервного РРО не можна.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»