• Посилання скопійовано

Як правильно зберігати Z-звіти? – роз’яснення від ДФС

Передача до ДФС в електронному вигляді за допомогою інтернету щоденних фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО, не є зберіганням. А що ж є? Дізнаємося від ДФС

Як правильно зберігати Z-звіти? – роз’яснення від ДФС

Суб’єкт господарювання задав питання до ДФС:

1. Із застосуванням якого ресурсу/приладу (сервер підприємства, накопичувач інформації) підприємство має забезпечити зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) для підтвердження факту оприбуткування готівки?

2. Чи вважається належним електронним зберіганням щоденних фіскальних звітних чеків, що містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО чи пам’яті приєднаних до них модемів, їх передача до серверу ДФС провідними і безпровідними каналами зв’язку?

 

Чому виникли ці питання?

З 1 жовтня 2018 року було скасовано обов’язок підклеювати щоденні фіскальні звітні чеки (Z-звіти) в КОРО. Але тоді аналітики не радили втрачати такі чеки. І були праві.

Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

До 15.02.2019 р. оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах фізичних осіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО без ведення касової книги, було здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Отже, тоді суб'єкти господарювання, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО, використовували КОРО, зокрема, для підклеювання та зберігання фіскальних звітних чеків на відповідних сторінках.

Але з 15.02.2019 року оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звiтiв) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ, і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (КОРО – у разі її використання). Це передбачено у новій редакції абз. 3 п. 11 розділу II Положення №148.

Тож наразі у разі використання РРО суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити зберігання Z-звітів в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ, і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (КОРО – у разі її використання).

 

Що відповіли в ДФС?

Податківці навели норми Закону про РРО та Вимог №199 щодо визначення фіскальної пам’яті та фіскального блоку.

На їх підставі вони стверджують, що інформація повинна зберігатися у фіскальній пам’яті до закінчення терміну служби реєстратора за умови дотримання визначених виробником умов експлуатації.

Тому  сформовані фіскальні звітні чеки (Z- звіт) РРО заносяться до фіскальної пам’яті, де мають зберігатися.

Окремо додали, що у разі заміни РРО, виходу його з ладу тощо вони рекомендують забезпечити зберігання фіскальних звітних чеків (Z-звітів) РРО у будь-який незаборонений чинним законодавством спосіб для підтвердження факту оприбуткування готівки. Проте, як саме зберігати, таких порад податківці не надали.

А от подання суб’єктами господарювання, які використовують РРО, до ДФС по дротовим або бездротовим каналам зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків згідно з вимогами ст. З Закону про РРО не рівнозначно їх зберіганню вказаними суб’єктами господарювання.

Окрім того, ПКУ та Положенням про Державну фіскальну службу України не передбачено у ДФС функції щодо електронного зберігання для суб’єктів господарювання щоденних звітних фіскальних звітних чеків, що містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО.

Тому передача до ДФС щоденних фіскальних звітних чеків, що містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО, не є їх зберіганням і тому не звільняє суб’єкта господарювання від обов’язку їх зберігання у фіскальній пам’яті РРО, чи у будь-який незаборонений чинним законодавством спосіб у порядку, визначеному суб’єктом господарювання.

Втім, якщо роздруковані Z-звіти буде втрачено, в іншій ІПК від 30.11.2018 р. № 5045/6/99-99-14-05-01-15/ІПК  податківці вказували, що ДФС може надати інформацію про наявність у базі даних інформації про такі фіскальні звітні чеки ("Z-звіти").

В цій же ІПК податківці зауважили, якщо суб’єкт господарювання використовує версію РРО, який має функцію та дозволяє роздруковувати копію фіскального звітного чеку, то у разі втрати оригіналу такого чеку є можливість роздрукувати копію звітного фіскального чеку та підклеїти його до відповідного розділу КОРО. Заборони щодо використання копії фіскального звітного чеку чинне законодавство не має.

Докладно про наслідки  втрати Z-звітів ми писали тут>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»