• Посилання скопійовано

Як ПРРО буде здійснювати фіскальні функції: аналіз Вимог від Кабміну

Програмний РРО, як і апаратний РРО, має виконувати фіскальну функцію. Тобто вони мають забезпечувати одноразове занесення, довготермінове зберігання у фіскальній пам'яті, багаторазове зчитування і неможливість зміни підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій. Вимоги того, як це повинен робити ПРРО, нещодавно встановив КМУ

Як ПРРО буде здійснювати фіскальні функції: аналіз Вимог від Кабміну

Постановою КМУ від 22.07.2020 р. №629 затверджено Вимоги щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування (далі – Вимоги №629). Передбачається, що вони наберуть чинності одночасно зі Законом №128-IX (тобто з 1 серпня 2020 р.), але не раніше дня її опублікування.

Вимоги №629 розроблені відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону про РРО. А дія цих Вимог поширюється на програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – ПРРО), що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг у готівковій та/або безготівковій формі.

Але на ПРРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу Вимоги №629 не поширюються.

 

Загальні вимоги до ПРРО

Загальних вимог до ПРРО усього чотири. Так, програмний реєстратор повинен забезпечувати:

  1. можливість передачі до фіскального сервера контролюючого органу відповідної інформації, встановленої Законом про РРО (про проведені за допомогою такого ПРРО розрахункові операції тощо), для довгострокового зберігання;
  2. неможливість виконання команд, які не передбачені переліком команд, під управлінням яких працює ПРРО, або команд, параметри яких відрізняються від тих, що передбачені зазначеним переліком;
  3. ідентичність інформації про обсяги операцій в електронній та паперовій формах розрахункового документа. Формування розрахункового документа повинне здійснюватися в єдиному циклі та не перериватися іншими операціями, що виконуються програмним реєстратором;
  4. точність обчислення та округлення сум за результатами операцій до восьми знаків після коми.

При цьому ПРРО повинен створювати та/або забезпечувати можливість друкувати розрахунковий документ виключно в установленій законодавством формі! А усі розрахункові документи та звіти, що створюються ПРРО в електронній та/або паперовій формі у фіскальному режимі роботи, повинні мати усі обов’язкові реквізити, визначені відповідними нормативно-правовими актами.

Увага! Про обов’язкові реквізити фіскальних чеків, які почнуть застосовуватись з 1 серпня, ми писали тут.

 

Фіскальний режим роботи для ПРРО

Фіскальна функція програмного реєстратора реалізується через фіскальний сервер (тобто сервер ДПС) за умови переведення програмного реєстратора у фіскальний режим роботи.

Увага! Переведенню у фіскальний режим роботи підлягає лише ПРРО, включений до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій з присвоєним йому фіскальним сервером унікальним фіскальним номером під час реєстрації такого програмного реєстратора.

Про те, як зареєструвати ПРРО в податковій, ми писали тут і тут.

А ознакою того, що ПРРО переведено у фіскальний режим роботи, буде присвоєння фіскальним сервером номера зміні, протягом якої здійснюватиметься реєстрація розрахункових операцій таким програмним реєстратором! Закінчуватися така зміна має шляхом передачі фіскального звітного чека за підсумками проведених операцій протягом такої зміни до фіскального сервера та реєстрації такого фіскального звітного чека фіскальним сервером.

Документи, що надходять до фіскального сервера від ПРРО, що не переведений у фіскальний режим роботи, не реєструються фіскальним сервером та не є електронними розрахунковими документами та фіскальними звітними чеками.

Отже, тільки у фіскальному режимі роботи ПРРО забезпечує:

  • створення електронних розрахункових документів та електронних фіскальних звітних чеків;
  • створення розрахункових документів та фіскальних звітних чеків у паперовій формі;
  • відтворення на дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор, QR-коду, який дає змогу особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому містяться, та/або надсилання електронного розрахункового документа на абонентський номер або адресу електронної пошти покупця;
  • створення денних звітів;
  • застосування електронних підписів та/або печаток у процесі створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, оброблення, використання електронних документів та обміну інформацією про проведені розрахункові операції із фіскальним сервером.

 

Інші режими роботи ПРРО

Крім фіскального режиму роботи, ПРРО матиме три основні функціональні режими:

  • режим попереднього програмування;
  • режим реєстрації;
  • режим звітування.

Якщо коротко, то режим №1 дозволить внести до пам’яті ПРРО довідникову інформацію, яка потрібна для подальшого використання реєстратора (базу даних про товари, роботи, послуги та їх ціни, про ставки ПДВ та акцизу, знижки, акції продавця тощо).

Режим №2 – для проведення розрахункових операцій (а називається він так тому, що кожна з таких операцій реєструється не лише в ПРРО, а й на фіскальному сервері). 

Режим №3 передбачає формування звітів по ПРРО (як денних, так і за потреби періодичних службових).

 

Коли робота ПРРО повинна автоматично блокуватися?

Розробка ПЗ для забезпечення роботи ПРРО – це турбота податківців. Отже, і автоматичне блокування роботи ПРРО мають забезпечити саме вони. 

Але користувачі ПРРО повинні пам’ятати, що його робота буде блокуватися в разі:

  • настання граничних строків застосування режиму офлайн (36 годин поспіль або 168 годин протягом календарного місяця);
  • скасування/блокування сертифіката відкритого ключа удосконаленого електронного підпису та/або печатки особи, що здійснює розрахункову операцію, в тому числі закінчення строку дії такого сертифіката;
  • використання у період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером усіх отриманих фіскальних номерів та неотримання нової порції фіскальних номерів, що видаються ДПС із діапазону фіскальних номерів, сформованого фіскальним сервером;
  • порушення послідовності виконання операцій, передбачених програмним забезпеченням ПРРО;
  • передачі в неповному обсязі пакета даних, сформованих ПРРО в режимі офлайн, до фіскального сервера.

Довідково: про «запасні» номери фіскальних чеків для ПРРО, як торгувати за допомогою ПРРО у разі, якщо немає зв’язку із фіскальним сервером, і які дані треба подати після того, як цей зв'язок відновився,  ми докладно писали тут.

Блокування блокуванням, а ПРРО повинен забезпечувати можливість повторення або завершення розпочатої до блокування та незавершеної операції! І це теж одна з вимог до ПЗ, яким мають забезпечити податківці.

А ще – вимога для естетів: блокування роботи програмного реєстратора повинне супроводжуватися світловою та/або звуковою індикацією та/або відповідним повідомленням.

 

Денний звіт ПРРО – обов’язкові реквізити!

Кабмін встановив, які реквізити повинні містити звіти, які створюються програмним реєстратором:

  • найменування та адресу господарської одиниці, де застосовується програмний реєстратор;
  • для суб’єктів господарювання, що зареєстровані як платники податку на додану вартість, – індивідуальний податковий номер платника ПДВ, наданий згідно з Кодексом, перед яким зазначаються великі літери «ПН»;
  • для суб’єктів господарювання, що не є платниками ПДВ, – податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб – підприємців, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією (за наявності) та номером паспорта), перед яким зазначаються великі літери «ІД»;
  • фіскальний номер програмного реєстратора, перед яким зазначаються великі літери «ФН»;
  • дату та час формування документа. 

Дані (всі підсумки та суми) в такому звіті обчислюються за зміну! А зміна буде періодом між присвоєнням їй фіскальним сервером номера та часом формування звіту (про що ми зазначали вище).

Звісно, забезпечити наявність таких реквізитів в ПЗ ПРРО – це завдання для ДПС. Для користувачів ПРРО – це інформація для ознайомлення. Вони знатимуть, що ПРРО повинен забезпечувати:

  • відображення створених звітних чеків на екрані монітора;
  • створення та друкування (за потреби) періодичного звіту за будь-який період з початку його застосування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»