• Посилання скопійовано

РРО для ФОП відтермінували до 2022 року: закон на підписі у Президента

Профільний комітет 1 грудня терміново розробив додатковий законопроєкт №4439-д щодо лібералізації застосування РРО «єдинниками» та скасування кешбеку (на основі попередніх). Саме його 1 грудня прийняла ВРУ в цілому. А вже 5 грудня його було передано Президенту на підпис

 РРО для ФОП відтермінували до 2022 року: закон на підписі у Президента

На початку засідання ВРУ 1 грудня (після закінчення виступів) Дмитро Разумков оголосив перерву у засіданні, запросивши на нараду керівників депутатських фракцій і груп.

Після її завершення, голова ВРУ повідомив, що було досягнуто домовленості про підготовку на основі зареєстрованих законопроєктів проекту про врегулювання ситуації з ФОПами. Д. Разумков доручив профільному комітету невідкладно зібратися о 12-й годині на засідання та висловив сподівання, що цей законопроект буде прийнятий сьогодні за основу і в цілому за процедурою ad hoc.

1 грудня на черговому засіданні Рада підтримала за основу та в цілому  законопроект №4439-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій". За нього проголосували 319 народних депутатів. 

 

Що пропонується?

Згідно з текстом законопроєкту (завантажити), пропонується:

  1. визначати граничні обсяги доходів для перебування на ЄП для 1-3 груп, виходячи з розмірів МЗП: 1 група - 167 МЗП (з 1 січня 2021 р. при мінзарплаті 6000 грн це 1 002 000 грн), 2 група - 834 МЗП (з  1 січня 2021 р. 5 004 000 грн) та 3 група - 1167 МЗП (1 січня 2021 р - 7 002 000 грн);

  2. виключити норми щодо застосування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій;

  3. відтермінувати до 1 січня 2022 року обов’язкове застосування РРО (ПРРО) для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 МЗП, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування* (Зауважимо, що про ліміт в розмірі доходу для 1 групи було вказано у новині на сайті ВРУ, але за текстом законопроекту з його картки (на поточну годину) - визначено розмір у 220 МЗП);

  4. скасувати штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО (ПРРО);

  5. подовжити на рік (до 1 січня 2022 року) застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення суб’єктами господарювання окремих вимог закону щодо використання РРО ПРРО під час проведення розрахункових операцій (тобто до 1 січня 2022 року, санкції, визначені пунктом 1 статті 17 Закону про РРО, застосовуватимуть в таких розмірах: 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше; 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення);

  6. встановлення нового ліміту для обов'язкового застосування РРО фізособами-"єдинниками" замість 1 млн грн  буде 220 МЗП, (1 січня 2021 р. - 1 320 000 грн). Цей ліміт буде діяти з 1 січня 2021 року. До цього моменту діє ліміт в 1 млн грн за п. 296.10 ПКУ.


* Сферами з істотними ризиками з 1 січня 2021 року будуть:

  • реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
  • реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. 


З огляду на текст законопроекту з  п. 61 підрозд. 10 розд ХХ ПКУ  з ризикових буде виключено такі сфери:   

  • реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 ст. 9 Закону про РРО;
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України. Перелік затверджено постановою КМУ від 22.07.2020 р. №634. 

Тобто ці сфери діяльності будуть виключені із ризикових.   

 

Чи буде потрібне РРО у 2021 році при продажу текстилю, автозапчастин та товарів (надання послуг) через Інтернет?

У 2021 році фізособи-"єдинники" 2-4 груп, які здійснюють зазначені операції, будуть зобов'язані вести розрахунки через РРО у разі перевищення ліміту доходу (за проектом його встановлено на рівні 220 МЗП (у 2021 році  це буде 1 320 000 грн). При отриманні доходу до 220 МЗП у 2021 році РРО таким ФОПам буде не потрібен.

***

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім розділу I цього Закону, який набере чинності з 1 січня 2021 року.

Поки що остаточний текст Закону не оприлюднений. Станом на 05 грудня, за даними картки законопроекту №4439-д його направлено на підпис Президенту. Як тільки з'явиться інформація про його підписання, повідомимо окремо. 

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»