• Посилання скопійовано

Чеки з платіжних терміналів можуть стати електронними: законопроєкт

О. Дубінський пропонує зміни до Закону про РРО та інших актів щодо забезпечення споживачів (платників) інформацією з електронних розрахункових документів замість використання паперових касових чеків

Чеки з платіжних терміналів можуть стати електронними: законопроєкт

21 січня 2021 року О. Дубінський зареєстрував у ВРУ законопроєкт №4616 "Про внесення змін до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" та деяких законодавчих актів (щодо забезпечення споживачів (платників) інформацією з електронних розрахункових документів)".

Його метою є створення законодавчої бази для врегулювання можливості забезпечення споживачів при розрахунках інформацією з електронних розрахункових документів замість використання шкідливих паперових касових чеків та можливості отримання гарантійних документів в електронному вигляді, не порушуючи при цьому прав споживачів щодо гарантійних зобов’язань продавця та щодо захисту персональних даних. Зокрема, шляхом отримання споживачем від банку-емітента електронного платіжного засобу, яким проведений розрахунок, електронного розрахункового документу встановленої форми та/або доступу до такого електронного розрахункового документа. 

Відповідні зміни пропонують внести до таких законів:

Зокрема, Закон про РРО буде доповнено новою статтею 10-1. Згідно з нею, при проведенні розрахунку зі застосуванням електронного платіжного засобу банк-емітент платіжного засобу, яким проведений розрахунок, на запит матиме право отримати безкоштовно від фіскального серверу контролюючого органу електронний розрахунковий документ встановленої форми з присвоєним фіскальним номером щодо такого електронного розрахункового документу, для забезпечення надання такого електронного розрахункового документу та/або доступу до такого електронного розрахункового документу платнику платіжної операції.

Обробка персональних даних, які містяться в електронних розрахункових документах, здійснюватиметься після отримання згоди суб’єкта персональних даних.

Електронні розрахункові документи та/або доступ до них забороняється надавати будь-яким іншим особам.

Запит банка-емітента електронного платіжного засобу, яким проведений розрахунок, до контролюючого органу здійснюватиметься в електронній формі із використанням платіжних даних процесингу банку в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Банк-емітент електронного платіжного засобу, яким проведений розрахунок, надаватиме платнику платіжної операції електронний розрахунковий документ встановленої форми та/або доступ до електронного розрахункового документа встановленої форми безкоштовно.

Також згідно з новою статтею 17-2 Закону про РРО, за порушення порядку обробки персональних даних до банка-емітента платіжного засобу, яким проведений розрахунок, буде застосовуватися відповідальність згідно зі законодавством.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»