• Посилання скопійовано

Для спрощення процедури внесення змін до втрачених документів оформлюйте дублікат!

Лист Державної реєстраційної служби України від 27.07.2012 р. №1958-7.2/13-12 «Щодо нанесення державним реєстратором відміток на установчих документах юридичної особи при проведенні реєстраційних дій»

Наведемо досить (не)стандартну ситуацію: підприємство втратило оригінали (частину) установчих документів.
Що робити? Взагалі мали б отримати засвідчений державним реєстратором дублікат оригіналів установчих документів.
Для чого це потрібно? Скажімо, дублікат може знадобитися за потреби внести до статуту зміни.
Проте деякі керівники можуть прийняти рішення не оформлювати дублікат з цілком очевидних причин: для проведення державної реєстрації змін до установчих документів Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб ? підприємців» (далі ? Закон про реєстрацію) дозволяє юрособі подати два примірники установчих документів у новій редакції.
Але для особливо обізнаних юросіб ситуація може ускладнитися тим, що поряд із двома примірниками статуту в новій редакції слід надати цілий перелік документів (наведений у ч. 1 ст. 29 Закону про реєстрацію), серед яких ? оригінали установчих документів юрособи з відміткою з усіма змінами, чинними на дату подання документів, або копія опублікованого у спеціалізованому друкованому ЗМІ повідомлення про втрату всіх або частини оригіналів установчих документів.
І тут виникає проблема: у разі отримання дубліката державний реєстратор проставляє на ньому відповідний штамп «Державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ПРОВЕДЕНО». А якщо подається копія опублікованого у спеціалізованому друкованому ЗМІ повідомлення про втрату всіх або частини оригіналів установчих документів, такий штамп не ставиться, оскільки ця копія публікації не є установчим документом.
Саме дублікат оригіналів установчих документів юрособи, що видається у разі їх втрати, має силу оригіналу.
Тож цілком імовірно, що процедура внесення змін до втраченого статуту за наявності дубліката значно спростить їх державну реєстрацію та витрачений на це час.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»