• Посилання скопійовано

Нотаріуси відмовляються засвідчувати копії (статутів), якщо серед учасників є фізособи

Лист Державної реєстраційної служби України від 19.10.2012 р. №322-0-13-11-7.2 «Щодо проставлення відміток державного реєстратора на установчих документах»

Держслужба звертає увагу на проблему, що виникла у зв'язку з останніми змінами щодо спрощення процедури реєстрації підприємництва і порядку здійснення нотаріальних дій із засвідчення вірності копії установчих документів (статутів).
Що стосується першого — спрощення реєстрації підприємництва, то йдеться про те, що з 07.06.2011 р. при реєстрації юрособи та/або внесенні змін до установчих документів (статуту) не потрібне обов'язкове нотаріальне засвідчення справжності підписів засновників (учасників) або уповноважених осіб на установчих документах.
Згідно з ч. 5 ст. 8 Закону про реєстрацію, установчі документи юрособи, а також зміни до них викладаються письмово, прошиваються, пронумеровуються і підписуються засновниками (учасниками) або уповноваженими особами, якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження.
У разі внесення змін — скажімо, юрособа подає держреєстратору установчі документи в новій редакції — така редакція після проходження процедури реєстрації повинна містити відповідну відмітку держреєстратора на титульній сторінці.
При цьому відомості про проведення держреєстрації змін в установчих документах того самого дня передаються органам статистики, ДПС, ПФУ.
А тепер щодо другого порушеного нами питання. Як зазначає Держслужба, нині нотаріуси відмовляються засвідчувати вірність копії установчих документів (статутів), на яких немає нотаріального засвідчення справжності підписів засновників (учасників) або уповноважених осіб.
І хоча, як зазначено в листі, відповідний запит вже надіслано до Мін’юсту, вважаємо за необхідне звернутися до першоджерела — Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мін’юсту від 22.02.2012 р. №296/5 (далі — Порядок).
Так, відповідно до глави 7 «Засвідчення вірності копій документів і витягів з них, засвідчення справжності підписів на документах» розділу ІІ Порядку зазначено, що вірність копії документа, виданого фізособою, засвідчується у тих випадках, коли справжність підпису фізособи на оригіналі цього документа засвідчена нотаріусом або посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування або за місцем роботи, навчання, проживання чи лікування фізособи.
Тому в разі, якщо установчі документи (статут) містять серед засновників хоча б одну фізичну особу, то копію такого статуту нотаріус може засвідчити лише за умови попереднього засвідчення її підпису на такому статуті. В іншому випадку дії нотаріусів можна вважати цілком законними. Проте дочекаймося все-таки відповідного роз’яснення Мін'юсту.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»