• Посилання скопійовано

Перехід на модельний статут не звільняє від обов'язку підтверджувати відомості про юрособу

Лист Державної реєстраційної служби від 19.07.2012 р. №829-7-25-12 «Щодо здійснення діяльності юридичної особи на підставі модельного статуту»

Ще нещодавно багато з тих, хто хотів перейти на діяльність за модельним статутом, і не мріяли про це. Оскільки перше, з чим стикаєшся при поданні документів, — це відсутність технічної можливості провести «перереєстрацію» юрособи з «саморобного» статуту на модельний.
Це стосувалося як програмного забезпечення роботи держреєстратора, так і відсутності штампів про перехід підприємства на діяльність на підставі модельного статуту.
Виходячи з листа Держслужби обидві проблеми були успішно вирішені, і нині немає перешкод для переходу на модельний статут.
Що таке «модельний статут»? Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону про реєстрацію модельний статут — типовий установчий документ, затверджений КМУ, який використовується для створення та здійснення діяльності юросіб відповідних організаційно-правових форм, містить встановлені законом правила, що регулюють правовий статус, права, обов'язки та відносини, пов'язані зі створенням, управлінням і здійсненням госпдіяльності. Модельний статут товариства з обмеженою відповідальністю затверджено постановою КМУ від 16.11.2011 р. №1182.
При цьому слід зазначити, що зараз законодавством передбачена діяльність на підставі модельного статуту тільки ТзОВ.
Держслужба також розповідає, які основні кроки слід зробити для того, щоб дещо спростити собі життя:
1) прийняти рішення продовжувати свою діяльність на підставі модельного статуту;
2) подати держреєстратору таке рішення, реєстраційну картку «Форма 6», примірник оригіналу статуту для проставляння штампа про те, що юрособа з відповідної дати здійснює діяльність на підставі модельного статуту.
Держреєстратор на титульному листі установчих документів, на підставі яких юрособа діяла до прийняття рішення про перехід на модельний статут, проставляє штамп про здійснення юрособою діяльності на підставі модельного статуту.
Отже, датою здійснення діяльності юрособи на підставі модельного статуту є дата внесення відповідного запису до ЕДР.
Увага! Юрособа, яка прийняла рішення продовжувати свою діяльність на підставі модельного статуту, або юрособа, яка здійснювала свою діяльність на підставі модельного статуту і прийняла рішення продовжувати свою діяльність на підставі розроблених нею установчих документів, мають право подати держреєстратору документи щодо прийнятого рішення незалежно від того, подавали вони форму №6 про підтвердження відомостей про юрособу чи ні.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»