• Посилання скопійовано

Названо основні кроки до дерегуляції госпдіяльності

Голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна проаналізувала першочергові кроки на шляху дерегуляції господарської діяльності

Названо основні кроки до дерегуляції госпдіяльності

Державна регуляторна служба має на меті повністю зруйнувати бар’єри для чесного бізнесу в Україні. На цьому наголосила Голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна у вівторок, 20 січня, у Будинку Уряду, представляю представляючи першочергові кроки Служби на шляху дерегуляції господарської діяльності.

За її словами, успішне реформування економіки України неможливе без забезпечення якісної регуляторної політики. «А у процесі дерегуляції господарської діяльності Державна регуляторна служба України розглядає бізнес як свого головного партнера», - наголосила Ксенія Ляпіна.

Вона зазначила, що для створення сприятливого інвестиційного середовища особлива увага приділяється неухильному виконанню всіма органами влади Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Це означає, насамперед, дотримання базових регуляторних принципів: доцільність, адекватність, ефективність, збалансованість, передбачуваність, прозорість та врахування громадської думки. «Якщо б цей закон виконувався у повному обсязі, то ми би вже мали «чисте» середовище для розвитку бізнесу. Я бучу своє макрозавдання у тому, що зараз відбувалася не імітація виконання цього закону, а його повноцінна і ефективна дія», - наголосила Голова Державної регуляторної політики.

Одночасно із формуванням нової економічної політики, дружньої до підприємницького середовища, Державна регуляторна політики активізує процес дерегуляції у сфері господарської діяльності, суть якої – зняття адміністративних бар’єрів і максимальне спрощення умов ведення бізнесу. «Державна регуляторна служба України є відповідальним за цю роботу органом влади. Наша інституційна роль посилена за результатами адміністративної реформи», - наголосила Ксенія Ляпіна.

За її словами, основні завдання Служби полягають, по-перше, у реалізації державної регуляторної політики, політики з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності, а по-друге, у координації дій органів виконавчої влади, інститутів громадянського суспільства і підприємництва з питань дерегуляції господарської діяльності.

Для досягнення мети, підкреслила Ксенія Ляпіна, впроваджується обов’язковість здійснення регуляторними органами оцінки витрат та економічних вигод при запровадженні державного регулювання господарської діяльності. Також серйозна увага приділяється проведенню перегляду регуляторних актів місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на предмет їх ефективності та актуальності.

Ксеня Ляпіна також наголосила, що Державна регуляторна служба, зокрема, працює над: суттєвим скороченням кількості видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, уніфікацією процедур отримання і позбавлення ліцензій, а також над зменшенням кількості дозвільних документів, дозвільно-погоджувальних процедур та переліку продукції (товарів, послуг), що підлягають сертифікації; усуненням дублювання повноважень органів державного нагляду (контролю); впорядкуванням і вдосконаленням процедури здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності; зменшенням кількості та частоти здійснення їх перевірок тощо.

При цьому Голова Державної регуляторної політики також повідомила про започаткування процесу створення профільних робочих груп з оперативної дерегуляції господарської діяльності. Зараз робота ведеться у сферах: охорони праці та промислової безпеки; санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролю, пожежної безпеки; переробки вторинної сировини (утилізація відходів і упаковки).

«Із початку наступного тижня плануємо розпочати роботу перших профільних робочих груп, вирішити організаційні питання та визначити попередній перелік проблем, які потребують оперативного перегулювання. Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у роботі цих груп», - заголосила Ксенія Ляпіна.

Вона додала, що Служба наділена достатніми повноваженнями і правами для того, аби знищувати корупційні схеми як в чинних регуляторних актах, так і в проектах. «Служба боротиметься за унеможливлення корупційних дій посадовців усіх рівнів, насамперед, у сферах ліцензування, дозвільної системи та державного контролю. Ми закликаємо до цієї роботи асоціації підприємців та громадські ініціативи. Ми переконані: там, де прозора політика, системна й чесна робота, де кожне державне рішення обґрунтовано і його наслідки належно прораховані, - корупція не приживеться», - підкреслила Голова Державної регуляторної служби.

Документи:

Першочергові кроки на шляху дерегуляції господарської діяльності >>>

Джерело: КМУ

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»