Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності для санітарного та епідемічного благополуччя населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю).
Критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності госпсуб’єктів для санітарного та епідемічного благополуччя населення, є:
— можливість завдання шкоди здоров’ю, працездатності та життю людини чи здоров’ю майбутніх поколінь, зумовлена впливом біологічних, фізичних, хімічних чи соціальних факторів середовища життєдіяльності;
— можливість виникнення і поширення інфекційних хвороб та масових неінфекційних захворювань (отруєнь).
До госпсуб’єктів з високим ступенем ризику належать суб’єкти, які:
— віднесені до I категорії підприємств, що застосовують радіаційно-ядерні технології;
— використовують шкідливі речовини I та II класу небезпеки;
— забезпечують населення питною водою;
— здійснюють скидання стічних вод у відкриті водойми;
— провадять діяльність, пов’язану з дитячим дошкільним вихованням та навчанням дітей та підлітків, крім дошкільних закладів, розрахованих на невелику кількість дітей (до 10-ти) та/або короткострокове (до 3-х годин) їх перебування у таких закладах, а також закладів позашкільної освіти;
— забезпечують оздоровлення та відпочинок дітей.
До госпсуб’єктів із середнім ступенем ризику належать суб’єкти, які:
— віднесені до II категорії підприємств, що застосовують радіаційно-ядерні технології;
— проводять експериментальні, діагностичні, виробничі та інші роботи з біологічними агентами I — IV груп патогенності (небезпеки), нуклеїновими кислотами мікроорганізмів та рекомбінантними молекулами ДНК;
— є джерелами шуму, вібрації, ультразвуку, статичної електрики, електромагнітних, неіонізуючих випромінювань та інших шкідливих факторів, а також забруднення атмосферного повітря в населених пунктах, поверхневих, морських, мінеральних і термальних вод, лікувальних грязей, ґрунтів шкідливими речовинами хімічного та біологічного походження;
— виробляють, зберігають, транспортують чи реалізують харчові продукти і продовольчу сировину;
— задіяні в обслуговуванні населення і можуть сприяти поширенню інфекційних хвороб та масових неінфекційних захворювань (отруєнь);
— надають медичну допомогу населенню;
— забезпечують оздоровлення та відпочинок дорослих.
До госпсуб’єктів з незначним ступенем ризику належать суб’єкти, які не віднесені до госпсуб’єктів з високим чи середнім ступенем ризику.
Планові заходи державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання здійснюються:
з високим ступенем ризику — не частіше ніж один раз на рік;
із середнім ступенем ризику — не частіше ніж один раз на два роки;
з незначним ступенем ризику — не частіше ніж один раз на три роки.