• Посилання скопійовано

Кабмін позбавив ЄДАПС голограм на акцизних марках

Уряд доручив держкомбінату «Україна» відмовитися від використання в акцизних марках такого способу захисту, як голограма.

Кабінет Міністрів України на засіданні 18 квітня ухвалив Постанову «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 28 травня 2003 р. №822-8 та від 21 травня 2008 р. №486», згідно з якою державному поліграфічному комбінату «Україна» наказано відмовитися від використання в акцизних марках такого способу захисту, як голограма.

Відомо, що саме цей спосіб захисту надає консорціум ЄДАПС. Вартість голограми у ціні акцизної марки становить 6 копійок. За рік при реалізації тютюнової та алкогольної продукції у середньому виробляється і використовується 6 млрд акцизних марок.

Комбінату «Україна» наказано забезпечити захист акцизних марок надійнішим способом, ніж голограма, перевірити достовірність яких може лише одна лабораторія у країні — лабораторія Міністерства фінансів.

Крім того, на засіданні уряду прийнято рішення змінити дизайн акцизної марки, який не змінювався вже понад 4 роки, тоді як світова практика передбачає його зміну кожні 2 ? 3 роки.

На звільнені від закупівлі в ЄДАПС кошти (360 млн грн щороку) прийнято рішення придбати обладнання та налагодити власне виробництво пластикових посвідчень паспортів і полікарбонатних сторінок. В уряді розрахували, що виробництво цих документів на базі держпідприємства дозволить зменшити ціну, за якою реалізуються документи громадянам, у 4 рази.

Нагадаємо, першого удару по голограмам завдав президент України В. Янукович, підписавши у березні 2011 р. указ про скасування указу від 15 листопада 2000 року №1239 «Про захист документа і товарів голографічними захисними елементами».

На початку лютого 2011 р. уряд вирішив відмовитися від послуг консорціуму ЄДАПС і відновити державний контроль над виробництвом захисних знаків і документів суворої звітності.

Зокрема, у липні 2011 року «Вісник держзакупівель» повідомив про заплановану МВС купівлю обладнання ЄДАПС для «впровадження закордонних паспортів з біометричними даними» вартістю 60 млн грн. Це означає, що якщо МВС отримає на баланс все необхідне обладнання, у нього з’явиться можливість виготовляти паспорти самостійно.

Зі свого боку, народний депутат від Партії регіонів В. Грицак, який заперечує свою причетність до консорціуму ЄДАПС і просить називати його «депутатом, що підтримує технології, які використовуються ЄДАПС», підтвердив у ЗМІ інформацію про те, що нині ведеться боротьба за право виробництва біометричних паспортів. За його словами, наразі лобіюється схема створення нового підприємства, яке виготовлятиме бланки самостійно. «Йдеться про закупівлю обладнання на суму 150 млн євро», — уточнив він.

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»