• Посилання скопійовано

Оцінити нерухомість може не кожен оцінювач

Наказ Мін’юсту від 21.05.2012 р. №766/5

Мін’юст вніс зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (далі — Порядок), затвердженого наказом Мін’юсту від 22.02.2012 р. №296/5, якими встановлено, що:

1) з 05.06.2012 р. під час проведення операцій з продажу (обміну) фізичними особами об’єктів нерухомості у значеннях, наведених у Податковому кодексі України, а також в інших випадках, визначених законодавством України, нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна, яка визначена суб’єктом оціночної діяльності, та за умови, що такий суб’єкт оціночної діяльності має сертифікат із зазначеним у ньому виключним видом діяльності — оцінка для мети оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства. Це стосується й договорів, що підлягають нотаріальному посвідченню та/або державній реєстрації (доповнено пп. 12 п. 1 глави 2 розділу II Порядку). Зазначимо, що відповідні зміни в частині напрямів видів діяльності таких оцінювачів внесено й до розділу І Положення про порядок видачі сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом ФДМУ від 14.03.2002 р. №479;

2) нотаріус посвідчує договір відчуження ТЗ за наявності оціночної вартості такого майна, визначеної суб’єктом оціночної діяльності за напрямом для мети оподаткування. Це не стосується договору купівлі-продажу ТЗ, за винятком такого посвідчення на вимогу однієї зі сторін. Проте такої оцінки потребуватиме угода про зміну розміру частки у спадщині, коли це стосуватиметься ТЗ;

3) щодо посвідчення договорів застави, то оцінка майна проводиться у випадках, встановлених законодавством України, міжнародними угодами, на підставі договору, а також на вимогу однієї зі сторін угоди та за згодою сторін. Проведення незалежної оцінки державного та комунального майна є обов’язковим у випадках застави або відчуження способами, що не передбачають конкуренцію покупців у процесі продажу, або у разі продажу одному покупцю. (пп. 5.10 п. 5 розділу ІІ Порядку).

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»