• Посилання скопійовано

Президент запропонував свою редакцію Законопроекту про БТІ

Президент України Віктор Янукович розкритикував за багатьма пунктами прийнятий парламентом Закон «Про технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна», застосував до нього право вето і запропонував свою більш ліберальну редакцію

Як йдеться у пропозиціях голови держави, розміщених на його сайті, поданий йому на підпис закон фактично зберігав монополію наявних комунальних підприємств — бюро технічної інвентаризації (БТІ). Закон запроваджував для інших учасників ринку вимогу про мінімальний статутний капітал 10 млн грн і не допускав до цієї діяльності фізосіб-підприємців.
«Запровадження підходу, за яким технічна інвентаризація здійснюється відповідними суб’єктами в межах окремої адміністративно-територіальної одиниці, фактично є обмеженням діяльності суб’єктів технічної інвентаризації за територіальним принципом», — зазначив також Віктор Янукович.
Він також виступив проти надання органам місцевого самоврядування права ініціювати технічну інвентаризацію за скаргами фізичних і юридичних осіб про порушення власником нерухомості вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності.
Окрім того, голова держави виступив проти запровадження ліцензування діяльності з технічної інвентаризації, вважаючи достатнім як держрегулювання цього ринку визначення центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства нормативів обчислення вартості послуг з технічної інвентаризації.
Президент також вважає, що дані технічної інвентаризації повинні перебувати виключно у державній власності, а не комунальній.
Президент додав, що переважна більшість положень закону, що надійшов на підпис, не визначає достатні і досконалі механізми правового регулювання і містить внутрішні суперечності.
Згідно із запропонованою головою держави редакцією законопроекту, суб’єктами, які проводять технічну інвентаризацію, є фізичні особи — підприємці, а також юридичні особи незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, у складі яких працює хоча б один виконавець робіт з технічної інвентаризації.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»