• Посилання скопійовано

Закон про ріелторську діяльність - захист від сірих ріелторів

Законопроект про ріелторську діяльність готують до розгляду в уряді

Закон про ріелторську діяльність - захист від сірих ріелторів

Проект закону «Про особливості провадження ріелторської діяльності» підготовлено Мінекономрозвитку на виконання доручення КМУ до доручення Президента України для того, щоб створити надійну систему захисту прав споживачів ріелторських послуг, а також сформувати  рівні конкурентні умови для розвитку ринку нерухомості.

«На сьогодні ріелторська діяльність провадиться як «підприємницька діяльність з надання інформаційних послуг». Однак, ця сфера пов’язана з серйозними фінансовими і майновими питаннями, в Україні жодним чином не регулюється і не контролюється з боку держави. Тобто споживачі ріелторських послуг не застраховані від так званих «сірих» ріелторів і використання шахрайських схем у заволодінні чужим майном, що негативно позначається як на рівні захисту прав та законних інтересів споживачів ріелторських послуг, так і в цілому на розвитку ринку нерухомості», - наголосив директор департаменту державної регуляторної політики та розвитку підприємництва Мінекономрозвитку  Ігор Шевердін.

Міжнародна практика свідчить, що посередницька діяльність в операціях з нерухомістю в більшості країн суворо регламентована. Ріелторські послуги підлягають ліцензуванню, споживач цих послуг на законодавчому рівні захищений від отримання неякісних послуг, оплата послуг ріелтора є законодавчо фіксованою, а її отримання контролюється державними органами.

Наприклад, неліцензована ріелторська діяльність в Австрії заборонена законом. Ліцензії на цей вид діяльності видають і в Італії, і в країнах  Бенілюксу, Туреччині, Єгипті. В США Національна асоціація ріелторів складається з приватних брокерів, які отримали ліцензії на свою діяльність. Вони працюють в компаніях, але при цьому несуть персональну відповідальність за дотримання законодавства та якість наданих послуг. У Фінляндії в агентстві нерухомості хоча б один працівник повинен мати таку ліцензію. По-перше, без ліцензії не відкриєш своє агентство. По-друге, це статус. Для клієнта - це показник професіоналізму, досвіду і надійності. Для роботодавця - важливий аргумент при виборі працівника.  

«Проектом закону передбачається делегування частки повноважень щодо регулювання ринку ріелторських послуг саморегулівним організаціям, зокрема, в частині навчання, кваліфікації фахівців, захисту прав суб’єктів ріелторської діяльності. Передбачається створення системи гарантування захисту споживачів ріелторських послуг через запровадження страхування цивільно-правової відповідальності; запровадження Державного реєстру ріелторів та суб’єктів ріелторської діяльності з відкритим доступом, обмеження максимального розміру оплати ріелторських послуг», - пояснив Ігор Шевердін.

Таким чином,  реалізація закону сприятиме створенню рівних конкурентних умов для розвитку ринку нерухомості шляхом установлення єдиних норм і правил надання ріелторських послуг, а також через запровадження саморегулювання.

Наразі законопроект перебуває на опрацюванні в Міністерстві юстиції і буде направлений на розгляд Кабінету Міністрів України лише після проходження правової експертизи.

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»