• Посилання скопійовано

Верховна Рада прийняла антирейдерський закон

6 жовтня Верховна Рада України ухвалила законопроект №5067, який ліквідує рейдерські схеми та посилює захист права власності в Україні

Верховна Рада прийняла антирейдерський закон

271 голос «за» віддали народні обранці за Антирейдерський законопроект Мін’юсту, - повідомляє Міністерство ютиції.

"25 років громадяни України та іноземні  інвестори не могли бути впевненими у захисті своїх прав на приватну власність. Рейдери займалися своєю злочинною діяльністю у різний спосіб, застосовуючи різні методи та схеми.
Майже 3000 незаконних захоплень власності траплялося щороку. Відстояти своє право та повернути належне вдавалося лише у  10% випадків.
 Більше того, попередня влада всіляко сприяла розквіту рейдерства та у добровільно-примусовому порядку привласнювала прибуткові підприємства та нерухомість, не даючи жодного шансу повернути вкрадене.



За таких умов Україна не могла сподіватися на існування сприятливого бізнес-клімату в країні та на розвиток економіки, адже приватна власність – це основа основ розвитку", - зазначають у Міністерстві.


Мін’юст у тісній співпраці з бізнес середовищем розробив законопроект № 5067, що унеможливлює використання  левової частки рейдерських схем.
 Було ініційовано 15 ключових превентивних нововведень, що покликані ліквідувати більшість випадків застосування злочинних алгоритмів.



Закон передбачає:

  • посилення кримінальної відповідальність як заявника, так і реєстратора та зацікавлену у вчиненні незаконної реєстраційної дії особу. Максимальний термін ув’язнення до 8 років з конфіскацією майна;
  • 
зобов’язує реєстраторів та нотаріусів використовувати виключно захищений носій особистих ключів – надійний засіб електронного цифрового підпису, що призначений для зберігання особистого ключа та має вбудовані апаратно-програмні засоби.;
  • реєстратор при отриманні пакету документів для проведення реєстраційної дії, зобов’язаний повідомити про це власника майна, щодо якого буде вчинена реєстраційна дія;
  • якщо власник вважає проведення цієї реєстраційної дії рейдерським захопленням, він може подати заяву про заборону вчинення такої дії. Паралельно власник зобов’язаний звернутися до суду для накладання судової заборони.


Відтепер приватна власність в Україні захищена правовою та справедливою державою на законодавчому рівні. Наступний важливий етап – завершення судової реформи та ефективна робота правоохоронних органів.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»