• Посилання скопійовано

Президент підписав Закон «Про Вищу раду правосуддя»

Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який діятиме в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів

Президент підписав Закон «Про Вищу раду правосуддя»

Сьогодні, 3 січня, Президент Петро Порошенко підписав Закон від 21.12.2016 р. №1798-VIII «Про Вищу раду правосуддя» (раніше - законопроект №5180) під час зустрічі з головою Вищої ради юстиції Ігорем Бенедисюком та заступником Глави Адміністрації Президента Олексієм Філатовим.

Нагадаємо, що документ був ухвалений Верховною Радою 21 грудня.

Глава держави зазначив, що 2016 рік став визначальним у рішучих діях з реформування судової системи – були затверджені та вступили в дію конституційні зміни в частині правосуддя, започатковано новий орган – Вищу раду правосуддя (ВРП). «Орган, який прибирає політичну складову в судовій гілці влади, насамперед, з механізмів призначення, переведення, звільнення суддів, надання згоди на затримання або арешт судді», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що законопроект «Про Вищу раду правосуддя» був підтриманий партнерами з Ради Європи і Європейського Союзу. «Вважаю, що це рішучі дії по забезпеченню одного з  ключих прав українських громадян – права на справедливість, права на справедливий суд», - наголосив він.

Президент підкреслив, що створення нового конституційного органу - Вищої ради правосуддя - є одним із важливих складових судової реформи.

Глава держави подякував Верховній Раді, яка дослухалась до його пропозиції, підтримала цей Закон та схвалила його у терміни, які дозволяють ВРП вже у 2017 році повноцінно запрацювати.

Петро Порошенко також підписав Закон про внесення змін до Бюджетного кодексу, які, зокрема, урегулюють питання фінансування цього нового органу.  

Нагадуємо, що згідно з Законом, Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Законодавчим актом встановлено:

- юридичний статус ВРП як колегіального, незалежного конституційного органу суддівського врядування, який діє у системі правосуддя України на постійній основі;

- порядок обрання (призначення) на посади членів ВРП за прозорими процедурами;

- підстави для звільнення члена ВРП з посади та підстави припинення його повноважень;

- порядок розгляду питань, що належать до повноважень ВРП, стосовно:

  • формування суддівського корпусу;
  • розгляду справ щодо порушення вимог законодавства про несумісність;
  • дисциплінарного провадження щодо суддів;
  • розгляду скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора;
  • звільнення судді з посади тощо.

Більшість норм цього Закону наберуть чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Точна дата публікації поки невідома.

Джерело: Прес-служба Президента України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»