• Посилання скопійовано

Орендна плата під час карантину: автоматичного списання не буде!

Багато хто очікував, що Законом №540 на час карантину буде надано підставу не сплачувати орендну плату за приміщення та решту орендованого майна. Але вийшло не так: опублікована версія закону (на відміну від законопроекту) говорить, що звільнення від плати за оренду лише «може бути»

Орендна плата під час карантину: автоматичного списання не буде!

Звертаємо вашу увагу на те, що в тексті Закону №540, який діє з 2 квітня 2020 року, зазначається: «З моменту установлення карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11 березня 2020 року №211 (з наступними змінами і доповненнями) і до його завершення в установленому законом порядку наймач може бути звільнений від плати за користування майном відповідно до частини шостої статті 762 цього Кодексу».

Ця редакція Закону кардинально відрізняється від тексту законопроекту №3275, де говорилося, що наймач від такої плати звільняється!

Отже, хто сподівався, що зараз можна буде орендну плату не платити і для цього достатньо нагадати орендодавцю про введення карантину (як ми це розглядали тут), дуже розчаровані. Особливо орендарі приватного сектору.

 

Що ж робити тепер?

Зверніть увагу: в Законі №540 наводиться посилання на ч. 6 ст. 762 ЦКУ. Вона говорить, що «наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає».

Отже, обставинами, за які орендар не відповідає, цілком правомірно слід визнати саме карантин (точніше введені під час його заборони і обмеження щодо роботи певних видів бізнесу). 

Але щоб не сплачувати орендну плату, відтепер саме орендарю треба буде довести, наскільки зменшилась його можливість користуватись майном. До якого рішення прийде орендодавець – зменшувати орендну плату чи взагалі звільнити – покажуть лише переговори між сторонами договору оренди.

Наразі ж маємо ситуацію, коли орендодавець вирішуватиме, наскільки введення карантину впливатиме на розмір орендної плати. Докладно і на прикладах про це ми розповімо в коментарі нашого юриста найближчим часом.

***

Читайте також: 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»