• Посилання скопійовано

Які законопроєкти з соцполітики рекомендував прийняти Комітет ВРУ?

Серед рекомендованих до прийняття законопроєктів цікавим є законопроєкт щодо нового порядку адміністрування в системі державного соцстрахування громадян, які працюють

Які законопроєкти з соцполітики рекомендував прийняти Комітет ВРУ?

9 вересня 2020 року парламентський Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів своє чергове планове засідання, під час якого розглянув 17 законопроектів.

За підсумками засідання Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного четвертої сесії та прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю (за реєстр. №3780). Альтернативний проект Закону за реєстр. №3780-1 рекомендується відхилити. Одним із важливих завдань держави є забезпечення осіб з інвалідністю житлом, що пристосоване до їх потреб, зокрема, відповідає їх потребі в особливому та безперешкодному доступі. «Прийняття запропонованих проектом акта змін дозволить встановити порядок забезпечення осіб з інвалідністю пристосованим до їх потреб житлом, зокрема шляхом заміни займаних житлових приміщень, що сприятиме додержанню та реалізації прав осіб з інвалідністю», - сказано у відповідній пояснювальній записці. Для доопрацювання положень зазначеного законопроекту, в Комітеті створена відповідна робоча група.

Також Комітет рекомендував парламенту включити до порядку денного четвертої сесії та прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оплату праці" щодо обмеження максимального розміру заробітної плати керівників і працівників підприємств державного сектору економіки, державних службовців і працівників установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету (за реєстр. №2798). Альтернативні проекти Законів за реєстр. №2798-1 та №2798-2 рекомендується відхилити.

Крім того, за підсумками засідання, Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною (реєстр. №3695). Альтернативний законопроект за реєстр. №3695-1 рекомендується відхилити. Законопроектом за реєстр. № 3695 пропонується забезпечити рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною та поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками, усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною та створити передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Комітет також рекомендує Верховній Раді України включити до порядку денного четвертої сесії проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (нова редакція) та інших законодавчих актів України (реєстр. №3663). Також прийнято рішення створити робочу групу в Комітеті щодо доопрацювання положень даного законопроекту. Відповідно до пояснювальної записки, прийняття проекту Закону дозволить створити сучасну та ефективну систему адміністрування в системі державного соціального страхування працюючих громадян, здійснити заходи правового та організаційно-технічного характеру щодо оптимізації витрат і щодо забезпечення збалансованості бюджетів фондів соціального страхування для забезпечення фінансової стійкості окремих видів обов'язкового соціального страхування.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного четвертої сесії та прийняти за основу законопроект про внесення доповнення до статті 10 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо конкретизації осіб, які мають належати до військовослужбовців (за реєстр. №3095). Прийняття законопроекту дасть можливість бійцям мобільних загонів спецзахисту формувань Цивільної оборони Чернігівської, Київської та Житомирської областей, що з перших днів аварії на Чорнобильській АЕС виконували роботи у 30 - кілометровій зоні найвищого радіоактивного забруднення, отримати статус військовослужбовців.

Щодо проекту Закону про надання захисту іноземцям та особам без громадянства (за реєстр. №3387) Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту прийняти законопроект в першому читанні за основу. Про прийняте рішення та розгляд даного питання повідомлено головний Комітет з опрацювання даного акту. У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що іноземцям та особам без громадянства може бути надано притулок в Україні у порядку, встановленому законом. Водночас, на сьогодні відсутня нормативна база, яка б визначала порядок надання такого притулку. Законопроектом за реєстр. №3387 регламентовано процедуру надання притулку окремим особам, підстави його надання, припинення та інші питання, пов’язані з інститутом права притулку, що є важливим кроком для його подальшого розвитку.

Законопроект за реєстр. №3782 Комітет рекомендує не включати до порядку денного сесії парламенту через втрату його актуальності. Що стосується проекту Закону за реєстр. № 3738, то Комітет не вважає за доцільне включати його до порядку денного сесії парламенту. Законопроекти за реєстр. №3095-1, №3123№3123-1 – відхилено.

Законопроекти за №3704 та №3704-1 Комітет прийняв рішення направити авторам на доопрацювання.

Джерело: Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»