• Посилання скопійовано

ІПК від 23.03.2021 р. №1112/ІПК/26-15-04-05-18

Щодо спрощеної системи оподаткування

ГУ ДПС У М.КИЄВІ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 23.03.2021 р. № 1112/ІПК/26-15-04-05-18

 

Головне управління ДПС у м. Києві на звернення щодо спрощеної системи оподаткування, керуючись ст. 52  Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI, зі змінами (далі - Кодекс), повідомляє.

Підприємство, яке є платником єдиного податку зі ставкою 5 відс., надає в оренду нерухоме майно та згідно договору оренди отримує компенсацію комунальних послуг та забезпечувальний платіж (у якості забезпечення виконання орендарем своїх обов’язків за договором оренди).  Забезпечувальний платіж не зараховується в рахунок оренди, а повертається орендарю після повернення приміщення за умови відсутності претензій до орендаря. Підприємство запитує, чи не позбавляється права бути платником єдиного податку у випадку отримання компенсації комунальних послуг, чи має право не включати до складу доходу суму забезпечувального платежу та чи має право Підприємство зменшити дохід на суму забезпечувального платежу у випадку його включення до складу доходу.

Особливості застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності визначено главою 1 розділу XIV Кодексу.

Обмеження щодо перебування суб’єктів господарювання на спрощеній системі в частині здійснення ними господарської діяльності визначені п. 291.5 ст. 291 Кодексу.

Отже, Підприємство може перебувати на спрощеній системі оподаткування з врахуванням обмежень в частині обрання видів господарської діяльності, визначених п. 291.5 ст. 291 Кодексу.

Разом з цим у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Кодексом, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (п.п. 7 п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Кодексу).

Відповідно до п. п. 2 п. 292.1 ст.292 Кодексу доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу.

Згідно зі п. 292.3 ст. 292 Кодексу до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідне зберігання і використанні таким платником єдиного податку.

До суми доходу платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) за звітний період включається вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених Кодексом.

Підпунктом 5 п. 292.11 ст. 292 Кодексу визначено, що до складу доходу не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються, зокрема платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

Таким чином, Підприємство у разі отриманням коштів, які забезпечують виконання зобов’язань за договором оренди (забезпечувальний платіж) від орендаря, включає такі суми до складу доходу податкового (звітного) періоду у якому вони були отримані.

При цьому після закінчення дії договору оренди при поверненні забезпечувального платежу, у платника єдиного податку не має підстав зменшити свій дохід, оскільки такі суми коштів не є авансом або передоплатою за товари (роботи, послуги).

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»