• Посилання скопійовано

Будівельні ліцензії потрібні лише на об’єкти IV і V категорії складності

Постанова КМУ від 27.02.2012 р. №148 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2009 р. №759»

Постановою КМУ від 27.02.2012 р. №148 скасовано обмеження щодо строку дії постанови КМУ від 05.12.2007 р. №1396, якою затверджено Порядок ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури (нагадаємо, що термін дії постанови мав закінчитися 19 березня 2012 року).

Разом з тим з 1 березня 2012 року дія Порядку ліцензування поширюється тільки на будівництво об’єктів, віднесених до IV і V категорії складності. Таким чином, на будівництво об’єктів I — III категорії складності ліцензія більше не потрібна.

Нагадаємо, що Порядок віднесення об’єктів будівництва до IV і V категорії складності затверджено постановою КМУ від 27.04.2011 р. №557.

Віднесення об’єкта до відповідної категорії складності здійснюється проектувальником і замовником.

Так, до IV категорії складності належать об’єкти, що мають хоча б одну із таких ознак:

— розраховані на постійне перебування понад 300 осіб або періодичне перебування понад 500 осіб;

— становлять можливу небезпеку для понад 10000 осіб, що перебувають поза об’єктом;

— у разі аварії або недоцільності подальшої експлуатації можуть спричинити збитки обсягом понад 15000 мінімальних зарплат, призвести до припинення функціонування об’єктів транспорту, зв’язку, енергетики та інженерних мереж регіонального рівня, призвести до втрати об’єктів культурної спадщини місцевого значення.

До V категорії складності належать будівельні об’єкти, що мають хоча б одну із таких ознак:

— є об’єктами підвищеної небезпеки згідно з Законом України від 18.01.2001 р. №2245-III «Про об’єкти підвищеної небезпеки»;

— розраховані на постійне перебування понад 400 осіб або періодичне перебування понад 1000 осіб;

— становлять можливу небезпеку для понад 50000 осіб, які перебувають поза об’єктом;

— у разі аварії або недоцільності подальшої експлуатації можуть спричинити збитки обсягом понад 150000 мінімальних зарплат, призвести до припинення функціонування об’єктів транспорту, зв’язку, енергетики та інженерних мереж загальнодержавного значення, призвести до втрати об’єктів культурної спадщини національного значення.

Внесено зміни і до Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю (затверджено постановою КМУ від 23.05.2011 р. №553). Тепер на підставі цього документа також перевіряються тільки ліцензійні умови будівництва об’єктів IV і V категорії складності.

Сподіваємося, що відповідні зміни незабаром буде внесено і до Ліцензійних умов.

 

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»