• Посилання скопійовано

Заява на отримання дозволу має заповнюватися українською мовою

Роз’яснення Держкомпідприємництва щодо використання регіональної мови (російської) у формі заяви на одержання суб’єктом господарювання документів дозвільного характеру

Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва розглянуто лист виконавчого комітету Харківської міської ради від 31.08.2012 р. №03-535 щодо використання регіональної мови (російської) у формі заяви на одержання суб’єктом господарювання документів дозвільного характеру та повідомляється таке.
Відповідно до статті 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова.
Згідно з абзацом 2 частини 1 статті 1 Закону України «Про засади державної мовної політики» (далі — Закон про мову), державна мова — закріплена законодавством мова, вживання якої обов’язкове в органах державного управління та діловодства, установах та організаціях, на підприємствах, у державних закладах освіти, науки, культури, у сферах зв’язку та інформатики тощо.
Відповідно до частини 1 статті 11 Закону про мову передбачено, що основною мовою роботи, діловодства і документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова. У межах території, на якій поширена регіональна мова (мови), що відповідає умовам частини 3 статті 8 цього Закону, в роботі, діловодстві і документації місцевих органів державної влади і органів місцевого самоврядування може використовуватися регіональна мова (мови). У листуванні цих органів з органами державної влади вищого рівня дозволяється застосовувати цю регіональну мову (мови).
Постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2005 р. №1176 «Про затвердження форми заяви на одержання суб’єктом господарювання або уповноваженою ним особою документів дозвільного характеру» (далі — постанова Кабінету Міністрів України №1176) затверджено форму заяви на загальнодержавному рівні, заповнення якої передбачено державною мовою.
Згідно з частиною 1 статті 6 Закону про дозвільну систему, Реєстр документів дозвільного характеру (далі — Реєстр) — єдина автоматизована загальнодержавна система збирання, накопичення, захисту, обліку та надання відомостей про видачу документів дозвільного характеру, відмову в їх видачі, переоформлення, видачу дублікатів, анулювання.
Згідно з пунктом 2.1 Тимчасового порядку формування, ведення та користування реєстром документів дозвільного характеру, затвердженого наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 18.04.2006 р. №39 «Про Тимчасовий порядок формування, ведення та користування реєстром документів дозвільного характеру», державний адміністратор та дозвільні органи (центральні органи виконавчої влади) вносять відповідні відомості до Реєстру.
Інформація, що вноситься до Реєстру на підставі затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №1176 заяви, є загальнодоступною на всій території України, а отже, має бути зрозумілою для всього населення країни.
Враховуючи викладене, заява на одержання суб’єктом господарювання або уповноваженою ним особою документів дозвільного характеру має заповнюватися державною мовою.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»