• Посилання скопійовано

Бізнес чекає від влади термінового відновлення роботи ринку небезпечних відходів

Уряд має змінити свою постанову в частині надання права суб’єктам господарювання отримувати ліцензії за декларативним принципом. Докладніше про проблему - далі у новині

Бізнес чекає від влади термінового відновлення роботи ринку небезпечних відходів

Європейська Бізнес Асоціація повідомляє, що за даними проєкту Ареna-2, у 2022 році в Україні утворилось близько 498 тисяч тон небезпечних відходів, що орієнтовно становить 12,2 кг на кожного українця. Це на 10% менше ніж у 2021 році та на 70% менше ніж у 2010 році, що вже продемонструвало позитивний вплив на довкілля, адже менше небезпечних відходів потрапляє на спеціальні накопичувачі. Окрім того, перспективними були і показники управління небезпечних відходами: на утилізацію відправлялось в середньому 69%, на спалювання – близько 3%, на видалення – 28%.

Покращити ситуацію мала б реформа управління відходами, передбачена профільним Законом про управління відходами, що набрав чинності через рік після прийняття, 9 липня 2023 року. Документом передбачено обов’язкове отримання підприємствами галузі нового виду ліцензії – на управління небезпечними відходами протягом 6 місяців після набрання чинності Законом, тобто до 9 січня 2024 року. При цьому Закон про ліцензування, у разі запровадження нових ліцензійних умов, надає підприємствам час на приведення своєї діяльності у відповідність до вимог ліцензійних умов, що не може становити менше ніж 2 місяці з дня їх опублікування.

Документи, необхідні для запуску процедури отримання нових ліцензій на управління небезпечними відходами, були затверджені та набрали чинності в середині грудня 2023 року. Йдеться про:

  1. Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами, затверджені постановою Кабінету Міністрів України №1278;
  2. Порядок здійснення перевірки відповідності матеріально-технічної бази здобувача ліцензії технологічним вимогам до здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами, правилам технічної експлуатації установок та технологічним регламентам, затверджений наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України №729.

Таким чином, підприємства галузі управління небезпечними відходами мали фактично 16 робочих днів на отримання нової ліцензії замість гарантованих законодавством 2 місяців. З 9 січня 2024 року в Україні будь-яка діяльність у сфері управління небезпечними відходами є протизаконною.

Європейська Бізнес Асоціація з травня 2023 року намагалась вести діалог та попереджала Уряд про назріваючу проблему. На наш останній лист із пересторогами у Міндовкілля відповіли, що «при внесенні на Уряд проєкту постанови було враховано вимоги статей Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» та що у відомстві «не бачать жодної законодавчої неузгодженості».

У результаті експерти Асоціації вимушені були звернутись до Офісу Президента, Кабінету Міністрів України та Державної регуляторної служби із проханням сприяти вирішенню ситуації. Як результат – вже маємо відповідь від Державної регуляторної служби про звернення до Прем’єр-міністра України щодо необхідності внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 року №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» у частині надання права суб’єктам господарювання отримувати ліцензії за декларативним принципом.

Ольга Бойко, координаторка комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації, зазначила: "За оперативною інформацією, вже тиждень як в Україні жодне підприємство не має ліцензії на здійснення операцій у сфері управління небезпечними відходами. І це має свої наслідки. По-перше, будь-які підприємства та установи, в результаті діяльності яких утворюються небезпечні відходи, не можуть передавати їх профільним підрядникам для подальшого правильного управління. По-друге, зупинилась робота громадських ініціатив для населення щодо безпечного управління небезпечними відходами від домогосподарств, які переважно фінансуються за рахунок коштів міжнародних донорів. По-третє, під загрозою зриву опинилось і виконання послуг з вивезення та утилізації небезпечних відходів для територіальних громад, які уклали договори із підприємствами, ліцензії яких станом на зараз втратили чинність. Ця ситуація – небезпечний прецедент, який говорить, що будь-яка інвестиційна діяльність в Україні може бути припинена завдяки/через бездіяльність уповноваженого органу. Чи такий меседж ми хочемо передати міжнародним партнерам та інвесторам галузі управління відходами, фінансування якої заклали, наприклад, у план Ukraine Facility? До того ж такий підхід повністю суперечить євроінтеграційним зобов’язанням України. Адже ми не хочемо, щоб відсутність прозорих умов для отримання ліцензій у сфері управління небезпечними відходами стала єдиною причиною, чому Україну не візьмуть у ЄС".

Бізнес-спільнота дякує Державній регуляторній службі за оперативну реакцію на ситуацію, що склалася на ринку управління небезпечними відходами, та закликає Уряд терміново вжити заходів для можливості відновлення діяльності підприємствам галузі.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»