• Посилання скопійовано

Уряд змінив ліцензійні умови провадження госпдіяльності з перевезення

Внесено зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів. Врегульовано питання форм і змісту заяв про отримання ліцензії

Уряд змінив ліцензійні умови провадження госпдіяльності з перевезення

18 червня КМУ було затверджено постанову щодо змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом. 

Їх приведено у відповідність до законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності»  №139-ІХ, «Про страхування» № 1909-IX та «Про адміністративну процедуру» №2073-IX. Про це повідомив Мельничук у своєму Телеграм-каналі.
Врегульовано питання форм і змісту заяв про отримання ліцензії, розширення провадження виду господарської діяльності, про переоформлення ліцензії, про зупинення дії ліцензії, про відновлення дії ліцензії, про анулювання дії ліцензії повністю або частково, про звуження провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню. 
Приведено вимоги до транспортних засобів у відповідність до законодавства України.
Зокрема, в частині наявності:
  • технічної бази, що забезпечує доступність місць провадження господарської діяльності для маломобільних груп населення, із зазначенням доступних засобів (обладнання) (у разі здійснення перевезень пасажирів);
  • у ліцензіата чинного договору страхування відповідальності за шкоду, заподіяну життю та здоровʼю пасажирів, та за шкоду, заподіяну вантажу, багажу під час перевезення, та інших договорів страхування. 
Деталізовано кадрові вимоги до персоналу автомобільного транспорту, зокрема щодо підтвердження професійної компетентності водіїв тощо.

 

Деталі від Мінінфраструктури  

Ключова мета змін – швидка та повністю оцифрована процедура отримання ліцензії на перевезення, що відповідатиме європейським стандартам.

Йдеться про діяльність автомобільних перевізників в галузі міжнародних перевезень пасажирів та вантажів, перевезень небезпечних вантажів та небезпечних відходів та внутрішніх перевезень пасажирів.

“За минулий рік Укртрансбезпека видала понад 11,5 тисяч ліцензій – всі 100% ліцензій видані електронно. Надходження до державного бюджету становили понад 31 млн грн. Ухвалена постанова дає можливість удосконалити вже наявну процедуру та створити передумови для доброчесного та конкурентного ведення бізнесу перевізниками. Ключова зміна – припинення видачі ліцензій за спрощеною процедурою. Окрім цього, запроваджується вимога про наявність свідоцтв професійної компетентності у водіїв та уточнені вимоги до освіти технічного персоналу, що обслуговують підприємства, механізми зупинення та відновлення чинності ліцензій у разі недобросовісного ведення бізнесу”, – заявив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

З часу набрання чинності змін до постанови припиняється спрощена процедура видачі ліцензій на перевезення, так звані “воєнні ліцензії”. Зауважимо, що видані раніше ліцензії залишаються чинними. Водночас перевізники, які отримали ліцензії за спрощеною процедурою, повинні протягом півроку оновити дані у своїх ліцензійних справах відповідно до вимог.

Окрім того, зміни дають можливість забезпечити інтеграцію Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки з реєстрами Міністерства юстиції, Державної податкової служби, Пенсійного фонду.

Також зменшується термін розгляду заяв на отримання ліцензій з 5 до 3 робочих днів.

Норма щодо обов’язкового проходження водіями професійного навчання та наявності сертифіката професійної компетентності набуде чинності через один рік після ухвалення змін до постанови. Таким чином, буде можливість забезпечити проходження відповідного навчання та отримання вказаних сертифікатів. Необхідність професійного навчання визначена європейськими стандартами, зокрема профільною Директивою ЄС.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»