• Посилання скопійовано

Нові правила оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом

В цій статті наведемо основні вимоги до оптової торгівлі та зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу

Нові правила оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом

Ми вже писали, що новий Закон від 18 червня 2024 року №3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон №3817) набрав чинності 27 липня 2024 року. Але не всі його новації запрацювали одночасно. Тому в бізнесу ще є час вивчити цей закон і підготуватися до змін. 

У цій статті ми розглянемо основні вимоги до оптової торгівлі та зберігання спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом.

Зверніть увагу: оновлені правила роздрібної торгівлі такими товарами вже діють з 27 липня 2024 року, а от правила оптової торгівлі та зберігання – запрацюють з 1 січня 2025 року.

 

Оптова торгівля спиртом

Вимоги до оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом встановлено ст. 12 Закону №3817.

Так, оптова торгівля на території України спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом суб’єктами господарювання – виробниками зазначених товарів (продукції) буде здійснюватися за наявності ліцензії на право виробництва цих товарів та не потребує отримання окремої ліцензії на право оптової торгівлі. 

Так само і передача спирту в межах одного підприємства (наприклад, між його підрозділами або матеріально-відповідальними особами) не є операцією з реалізації такого спирту та не потребує отримання суб’єктом господарювання – виробником спирту окремої ліцензії на право оптової торгівлі спиртом.

А от не виробникам доведеться отримувати ліцензію на оптову торгівлю. 

Тобто: 

  • оптова торгівля на території України спиртом етиловим суб’єктами господарювання, які не є виробниками спирту етилового, буде здійснюватися  за наявності у них ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим;
  • оптова торгівля на території України спиртовими дистилятами суб’єктами господарювання, які не є виробниками спиртових дистилятів, буде здійснюватися за наявності у них ліцензії на право оптової торгівлі спиртовими дистилятами. 

Зверніть увагу, з 1 січня

  • оптова торгівля спиртовими дистилятами малими виробництвами дистилятів забороняється;
  • оптова торгівля спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом здійснюється за умови внесення місць зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу до Єдиного реєстру місць зберігання. Раніше така вимога поширювалася тільки на виробництво таких товарів. Але тепер до нового року доведеться зареєструвати місця зберігання й оптовим продавцям.

 

Деалкоголізація

В ст. 12 Закону №3817 прописані окремі правила для оптової торгівлі спиртовим дистилятом, отриманим у результаті повного або часткового відбору спирту з алкогольних напоїв, одержаних у результаті повного або часткового збродження сусла, з метою зниження в них вмісту спирту (деалкоголізації).

Цих нюансів старий Закон №481 не містив. 

Хто зможе проводити з 1 січня деалкоголізація? Вона буде здійснюватися виробниками алкогольних напоїв за наявності у них ліцензії на право виробництва таких алкогольних напоїв без отримання окремої ліцензії на право оптової торгівлі спиртовим дистилятом.

 

Відпуск спирту етилового з акцизного складу 

Відпуск спирту етилового з акцизного складу (крім вивезення за межі митної території України) буде здійснюватися у наступному році за умови сплати акцизного податку зі спирту етилового грошовими коштами або забезпечення сплати акцизного податку податковим векселем, авальованим банком, у випадках, передбачених Податковим кодексом України. Ці правила залишилися незмінними. 

 

Оптова торгівля спиртом коньячним 

Оптова торгівля спиртом коньячним (включаючи дистиляти у вигляді головної і хвостової фракцій) буде  здійснюватися в наступному році суб’єктами господарювання на підставі ліцензії на право виробництва спиртових дистилятів (для спирту коньячного) та за умови реалізації його суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на право виробництва алкогольних напоїв (для коньяку України та алкогольних напоїв за коньячною технологією).

 

Оптова торгівля спиртом для медичних цілей

За новим Законом оптова торгівля спиртом етиловим для медичних цілей може здійснюватися закладами охорони здоров’я за наявності у них ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим. 

 

Роздрібна торгівля спиртом

І окремо поговоримо про роздрібну торгівлю спиртом.

Основні вимоги до роздрібної торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом прописані у ст. 13 Закону №3817.

Роздрібна торгівля спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом забороняється, як і до цього, крім одного виключення.

Спирт етиловий, що використовується як лікарський засіб, та спиртові або водно-спиртові настої реалізуються в роздріб виключно через аптеку у флаконах з медичного скла об’ємом не більше 0,1 літра, крім таких лікарських засобів, як бальзами. 

 

Основні вимоги до зберігання спирту 

Основні вимоги до зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу встановлено ст. 14 Закону №3817.

По-перше, зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу здійснюється суб’єктом господарювання у місцях зберігання, внесених до Єдиного реєстру місць зберігання.

По-друге, зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу на складах тимчасового зберігання, митних складах, в інших приміщеннях, призначених для зберігання товарів під митним контролем відповідно до Митного кодексу України, здійснюється без внесення таких місць зберігання до Єдиного реєстру місць зберігання.

 

Форма розрахунків

Суб’єкти господарювання при здійсненні діяльності з оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом зобов’язані проводити розрахунки за операціями оптової торгівлі виключно у безготівковій формі, в т. ч. у випадках, якщо розрахунки проводяться з іншою особою після заміни сторони у зобов’язанні чи при виконанні обов’язку боржника третьою особою.  

Це передбачено ч. 1 ст. 19 Закону №3817.

Не вважається порушенням вимог ч. 1 ст. 19 Закону №3817 непроведення розрахунків у зв’язку з припиненням зобов’язання з підстав, передбачених законом або договором між суб’єктами господарювання. 

Але це ще не все! 

Адже встановлені й заборони щодо зберігання та продажу зазначених товарів без наявності  документів про їх походження (ч. 3 ст.  14 Закону №3817)

Так, з 1 січня 2025 року забороняється зберігання та/або реалізація спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, отримання яких не підтверджено:

  1. для імпортера – митною декларацією (у тому числі тимчасовою, додатковою чи іншим видом митної декларації) чи документом, необхідним для розміщення товарів на тимчасове зберігання під митним контролем;
  2. для суб’єктів господарювання оптової та/або роздрібної торгівлі – первинним документом, а при переміщенні в межах одного суб’єкта господарювання – документом на внутрішнє переміщення;
  3. для суб’єкта господарювання, який здійснює зберігання, – документом, який підтверджує прийняття товару на зберігання.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»