• Посилання скопійовано

Як правильно завершити процедуру закупівлі (відкриті торги)

Допоможіть правильно завершити процедуру закупівлі (відкриті торги). Після акцепту переможцю надіслали договір на підписання у редакції замовника, переможець підписав договір, але додав протокол розбіжностей, виклавши пункти договору у власній редакції, замовник не може погодиться на такі умови. Після проведених переговорів кожен залишився при власній думці, переможець хоче на своїх умовах, замовник — на своїх. Відмови від підписання договору переможець також не дає. Чи можна завершити процедуру закупівлі без укладення договору, оскільки сторони не можуть домовитися? Як правильно це оформити документально? Підкажіть, як вийти з такої ситуації?

У замовника можуть бути два варіанти розвитку подій:
1. Якщо замовник має намір завершити процедуру укладенням договору, але з наступним учасником, варто цю ситуацію підвести під неукладення договору з вини учасника у строк, визначений цим Законом. У такому випадку не потрібно відмови від учасника. Ідеальний варіант, якщо до протоколу розбіжностей увійшли ті положення договору, які були у документації конкурсних торгів як основні умови договору або проекту договору. У такому варіанті дії замовника такі:
— прочекати до останньої дати укладення договору і на наступний день протоколом ККТ (у довільній формі) (дата протоколу — дата нового акцепту) описати ситуацію, що склалася, та прийняти рішення про вибір переможцем наступного учасника з посилання на ст. 31 Закону;
— повідомлення про акцепт ВДЗ, переможцю;
— повідомлення про результати учасникам;
— і т.д., тобто замовник з нової дати акцепту повинен вчинити ті ж самі дії у ті ж самі строки, що передбачені Законом для процедури відкритих торгів.
2. Якщо замовник має намір завершити процедуру без укладення договору, то варто підвести під ситуацію, що учасник не відмовляється від підписання договору і не створює умов для непідписання (бо скористатися умовами, визначеними у частині 3 статті 31 Закону, замовник зобов’язаний визначити наступного переможця). У цьому випадку ідеальним було б те, щоб до протоколу розбіжностей потрапили положення договору, яких не було у документації конкурсних торгів. Саме ця обставина дасть замовнику можливість констатувати, що учасник не відмовляється від підписання договору і не створює умов для непідписання.
У такому варіанті дії замовника такі:
? так само дочекатися останньої дати укладення договору і наступного дня скласти протокол, описавши ситуацію, що склалася. У протоколі прийняти рішення про завершення процедури без укладення договору, бо наступного вибрати замовник не може через відсутність відмови від підписання договору з боку учасника та нестворення учасником умов для непідписання договору. Можна також констатувати, що подання оголошень про результати у ВДЗ передбачено у 3-х випадках: договір, скасування торгів або визнання торгів такими, що не відбулися. Тому оголошення про результати не подається. Коректно учасникам надіслати повідомлення про результати. Звіт складається.

Джерело: Про тендер

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»