• Посилання скопійовано

Договір дарування нерухомої речі підлягає нотаріальному посвідченню

Чи можна оформити договір дарування квартири в державного нотаріуса не за місцем її реєстрації?

Статтею 719 Цивільного кодексу України встановлено, що договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.
Відповідно до вимог статті 41 Закону України «Про нотаріат» (зі змінами, внесеними Законом України від 01.10.2008 р.), нотаріальні дії можуть вчинятися будь-яким нотаріусом чи посадовою особою органів місцевого самоврядування, за винятком випадків, передбачених статтями 9, 55, 60, 65, 66, 70 ? 73, 85, 93 і 103 цього Закону, та інших випадків, передбачених законодавством України.
Згідно зі статтею 55 цього Закону, посвідчення правочинів щодо відчуження, іпотеки житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна, а також правочинів щодо відчуження, застави транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації, провадиться за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї зі сторін відповідного правочину.
Як зазначено у наведеній вище статті 41 згаданого Закону, нотаріальні дії вчиняються у приміщенні державної нотаріальної контори, в державному нотаріальному архіві, приміщенні, яке є робочим місцем приватного нотаріуса, чи приміщенні органів місцевого самоврядування. В окремих випадках, коли громадянин не може з’явитися до зазначеного приміщення, а також коли того потребують особливості угоди, що посвідчується, нотаріальні дії можуть бути вчинені поза зазначеними приміщеннями.

Джерело: Нотаріальна Палата України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»