• Посилання скопійовано

Земля, оформлена на фізособу, не впливає на отримання пільги фізособою-підприємцем

Лист ДПСУ від 13.12.2012 р. №3279/0/141-12/С/17-3214

Земля, оформлена на фізособу, не впливає на отримання пільги фізособою-підприємцем

Вкотре повертаючись до теми сплати земельного податку фізособами-підприємцями — платниками ЄП, податкові органи зробили значний крок назустріч таким платникам.

По-перше, вони визнали, що підприємець (платник ЄП) звільняється від обов'язку нарахування, сплати і подання податкової звітності з земельного податку у тому разі, коли земельна ділянка (право власності на неї) оформлена як на фізособу, так і на фізособу-підприємця і використовується нею для провадження господарської діяльності.

По-друге, фізособа-підприємець (власник (співвласник) нежитлового приміщення) теж звільняється від нарахування (сплати) і подання податкової звітності з земельного податку (з урахуванням пп. 291.5.3 ПКУ), щоправда, за виконання двох умов.

Умова 1. Право користування земельною ділянкою, на якій розташовані орендовані будівлі, споруди (їхні окремі частини), надається наймачеві одночасно з правом найму такої споруди чи її частини, тобто або є два окремі договори найму (оренди) будівлі (її частини) та земельної ділянки, на якій вони розташовані, або один договір, за яким в оренду надається будівля (її частина) разом із земельною ділянкою.

Умова 2. Підприємницька діяльність наймодавців провадиться обов'язково за рахунок здачі в оренду майна і земельної ділянки, тобто основним видом діяльності орендодавця (наймодавця) є здавання в оренду нерухомості — КВЕД-2010 6820 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна».

Проте, коли йдеться про багатоквартирні будинки, то тут слід розуміти, що власник нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному житловому будинку сплачує земельний податок на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно, з урахуванням прибудинкової території, і податок сплачується відповідно до цільового (господарського) призначення на підставі даних державного земельного кадастру.

Отже, перш ніж порушувати питання щодо сплати земельного податку під багатоквартирними будинками у разі придбання нежитлового приміщення у ньому (його частини), слід спершу з’ясувати питання виділу земельної ділянки під такими будівлями та її належного оформлення (права власності чи права користування). Адже у разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку відповідна земельна ділянка автоматично не передається ні у власність, ні у користування об'єднанню власників. 

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»