• Посилання скопійовано

Мін'юст нагадує про скасування держреєстрації баз персональних даних

З 1 січня 2014 року буде запроваджено новий порядок - повідомлення омбудсмена щодо тих даних, які становлять особливий ризик

Мін'юст нагадує про скасування держреєстрації баз персональних даних

Питання захисту персональних даних та наявність в Україні належного законодавства у цій сфері, а також функціонування незалежного органу у сфері захисту персональних даних є обов’язковою передумовою реалізації першого (законодавчого) етапу реалізації Плану дій щодо лібералізації візового режиму для України з боку ЄС.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила 3 липня 2013 року Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних», яким уповноваженим органом у сфері захисту персональних даних визначений Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Згідно з нововведеннями,  з 1 січня 2014 року Уповноважений Верховної Ради України з прав людини наділяється повноваженням здійснювати контроль за дотриманням вимог законодавства в Україні у сфері захисту персональних даних, наданням рекомендацій щодо практичного застосування законодавства у сфері захисту персональних даних, тощо.

Верховна Рада суттєво змінила існуючу процедуру реєстрації баз персональних даних. Так, законом передбачено скасування процедури державної реєстрації баз персональних даних. Натомість з 1 січня 2014 року буде запроваджено новий порядок – повідомлення Уповноваженого. При цьому таке повідомлення буде здійснюватись лише щодо певних категорій дій з обробки персональних даних – лише тих даних, які становлять особливий ризик для суб’єктів персональних даних. Порядок і випадки повідомлення будуть встановлені актом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Також новими законодавчими змінами приведено і термінологічний апарат Закону України «Про захист персональних даних» у відповідність до законодавства ЄС, забезпечено баланс між правом на приватність та свободою вираження поглядів,  посилено роль структурних підрозділів або окремих працівників юридичних осіб, які відповідають за обробку персональних даних, тощо.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»