• Посилання скопійовано

Мінфін хоче посилити контроль за доходами багатих українців

Запропоновано також дозволити розкриття банківської таємниці Державній фіскальній службі України

Мінфін хоче посилити контроль за доходами багатих українців

Міністерство фінансів України оприлюднило проект Закону "Про внесення змін Податкового кодексу України (щодо запровадження обслуговування заможних фізичних осіб)".

Зокрема, пропонується вважати заможними платниками податків-фізособами, які відповідають одному з таких критеріїв:

а) є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) великого платника податків;

б) прямо чи опосередковано володіє 20 і більше відсотками статутного (складеного) капіталу або права голосу придбаних акцій (часток) юрособи, що є податковим резидентом іншої держави та задекларувала (отримала) дохід за попередній податковий (звітний) рік 10 і більше мільйонів євро;

в) загальний річний оподатковуваний дохід за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 млн грн.

Як і платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, заможні платники податків повинні подавати податкові декларації до контролюючого органу в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб. За несвоєчасне подання таким платником податку річної декларації про доходи передбачено накладення штрафу у розмірі 10 % суми нарахованого ПДФО.

Запропоновано також доповнити норму, згідно з якою контролюючий орган має право самостійно визначити суму грошових зобов'язань платника податків не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня у разі проведення перевірки контрольованої операції  та 3650 днів у разі проведення перевірки декларування майнового стану і доходів заможних осіб), що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації та/або граничного строку сплати грошових зобов'язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання. 

Окрім того, запроновано внести зміни в Закон України „Про банки і банківську діяльність” щодо порядку розкриття банківської таємниці. Зокрема, дозволити банкам надавати інформацію щодо операцій за рахунками конкретної юрособи, фізособи або фізособи - СПД на письмову вимогу органів прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної фіскальної служби України, Національного антикорупційному бюро України, Антимонопольному комітету України.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»