• Посилання скопійовано

Прийнято закон про спрощення валютного контролю за експортом послуг

Сьогодні, 3 листопада, Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроект №4496 про усунення адміністративних бар’єрів при експорті послуг для сприяння розвитку ІТ та інших креативних експортно-імпортних операцій

Прийнято закон про спрощення валютного контролю за експортом послуг

Законопроект №4496 у другому читанні підтримали 270 нардепів.

Нагадаємо, що цей проект Закону був прийнятий Верховною Радою у першому читанні ще в липні 2016 року, про що ми повідомляли тут>>

 

Чим зумовлено прийняття цього Закону?

Як зазначено у пояснювальній записці, на сьогодні згідно з чинним законодавством банк для зняття експортної операції (експорт послуг) з валютного контролю змушений вимагати від експортера послуг подання:

  • зовнішньоекономічного договору;
  • надання акту виконаних робіт;
  • переклад документів на українську мову;
  • скріплення документів підписами і печатками.

При цьому, зовнішньоекономічний контракт виконує функцію підтвердження для банку наявності договірних відносин між резидентом і нерезидентом.

Акт виконаних робіт несе змістовне навантаження підтвердження легальності походження валюти, дозволяє контролювати повернення валютної виручки та здійснювати ідентифікацію платежу.

Водночас, зовнішньоекономічний договір, особливо у випадку МСБ, дуже часто просто не існує як такий (обмін електронними листами тощо) та/або викладений тільки іноземною мовою.

При цьому, також, як правило, відсутній відбиток печатки контрагента-нерезидента та оригінал, оскільки сторони обмінюються документами виключено у електронній формі.

На сьогоднішній день датою для відліку строку розрахунків за відповідною експортною операцією є дата підписання акту наданих послуг.

Відповідно проконтролювати дійсну дату підписання акту банк об’єктивно не в змозі.

Також на сьогодні можливі ситуації, коли валюта поступає на розподільчий рахунок раніше, ніж резидент може надати акт виконаних робіт.

Таким чином, існуюча система валютного регулювання та валютного контролю зосереджена на недопущення відтоку валюти, при цьому прямо перешкоджає її притоку.

 

Що змінить цей Закон?

Серед найважливіших змін, які вносить законопроект №4496:

  • надання експортерам послуг можливості укладати контракти не лише у письмовій, а й в електронній формі;
  • дозвіл підписувати рахунок (інвойс) електронним підписом;
  • заборону банкам вимагати переклад документів на українську мову, у разі якщо вони оформлені англійською.

Слід зазначити, що з прийняттям закону не тільки рахунок (інвойс) можна буде складати у електронній формі. Передбачається внести відповідні зміни до статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність». Відповідно всі первинні та зведені облікові документи можна буде складати у паперовій або в електронній формі. 

Натомість буде збільшено кількість обов'язкових реквизитів для первинних документівДокладніше про це тут>>

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Звертаємо увагу! Зміни описані на основі законопроекту, оскільки поки що текст Закону офіційно не оприлюднений. Про це повідомимо вас додатково.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»