• Посилання скопійовано

Набуття права на турдіяльність - за декларативним принципом: законопроект

Мінекономрозвитку оприлюднило проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері туризму»

Набуття права на турдіяльність -  за декларативним принципом: законопроект

Як зазначено у пояснювальній записці, проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері туризму» (завантажити) розроблено з метою удосконалення чинного законодавства, що регулює сферу туризму з урахуванням необхідності імплементації європейського досвіду та гармонізації українського законодавства у цій сфері з нормами міжнародного права. 

Проектом Закону пропонується запровадити набуття права на здійснення туристичної діяльності за декларативним принципом. Суб’єкти туристичної діяльності заявлятимуть (повідомлятимуть) про свій намір провадити туристичну діяльність шляхом подання декларації, у якій підтверджуватимуть свою відповідність вимогам, встановленим у Законі «Про туризм» для видів туристичної діяльності. 

Інформація про суб’єктів туристичної діяльності, які подали декларації, вноситиметься до Реєстру суб’єктів туристичної діяльності та до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Законодавцем пропонується наділити повноваженнями щодо здійснення заходів державного нагляду (контроль) за дотриманням законодавств у сфері туризму за діяльністю туроператорів, турагентів та фахівців туристичного супроводу - органи виконавчої влади Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, за діяльністю суб’єктів туристичної діяльності, які надають послуги з тимчасового розміщення (проживання), - Держпродспоживслужбу. Такі заходи здійснюватимуться відповідно до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та, у разі виявлення порушень, до суб’єктів туристичної діяльності застосовуватиметься відповідальність у вигляді адміністративно-господарських штрафів.

Також, з метою посилення відповідальності туроператорів та турагентів перед туристами проектом Закону пропонується встановити дієвий механізм фінансового забезпечення відповідальності туроператора та турагента, який передбачатиме, що банківська гарантія або страхова сума за договором страхування цивільної відповідальності має бути не меншою 5 % від річного обсягу продажу туристичних продуктів туроператора (без урахування доходу від продажу авіаквитка, якщо послуга не включена до туристичного пакету) за попередній рік; та від річного обсягу продажу туристичних продуктів (комісії) турагента за попередній рік. 

Також проектом Закону пропонується усунути правові колізії в частині обов’язкового проходження добровільної сертифікації послуг з тимчасового розміщення (проживання) та впровадити нову процедуру присвоєння категорій об’єктам туристичної інфраструктури за декларативним принципом. 

З метою отримання об’єктивної та достовірної інформації про стан розвитку туризму в Україні, оцінки внеску туризму в загальну величину валового внутрішнього продукту держави необхідно вдосконалити статистичний облік у сфері туризму, який базуватиметься на оцінці показників потужності й динаміці змін внутрішніх, в’їзних і виїзних туристичних потоків, витрат туристів і екскурсантів на туризм, рівні бази оподаткування, доходів від туристичної діяльності, рівні задоволення туристичного попиту на ринку послуг, інформації про кількість робочих місць та зайнятість в сфері туризму. 

Окрім того, на законодавчому рівні потребує закріплення поняття саморегулівних організацій у сфері туризму та засад їх діяльності, що об’єднують учасників туристичного ринку, які провадять туристичну діяльність та створених з метою захисту інтересів своїх членів, інтересів інших учасників туристичного ринку та підвищення ефективного просування національного туристичного продукту.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»