• Посилання скопійовано

Чи скасовано мінімальний розмір плати за вчинення нотаріальних дій?

Сама плата за вчинення нотаріальних дій не скасована. Але чи можуть нотаріси її справляти у меншому розмірі, ніж розмір ставок держмита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії? Про це далі

Чи скасовано мінімальний розмір плати за вчинення нотаріальних дій?

Насамперед звернемо увагу, що Указ №418/2019 вже набрав чииності, з 23 червня 2019 року (дня, наступного за днем його опублікування  в "Урядовому кур'єрі" №116/2019). Більше про це тут.

 

Як платимо нотаріусам зараз

Відповідно до ст. 31 Закону №3425 приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та громадянином або юридичною особою. Оплата додаткових послуг правового характеру, що надаються приватними нотаріусами і не належать до вчинюваної нотаріальної дії, провадиться за домовленістю сторін.

При цьому згідно з п. 1 Указу №762/98, який скасовується коментованим Указом №418, розмір плати, яка справляється за вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами, не може бути меншим від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії.

Тож, як зазначають самі податківці у підкатегорії 117.01 ресурсу «ЗІР», наразі приватні нотаріуси справляють плату, яка не може бути меншою від розміру ставок державного мита для державних нотаріусів за аналогічні нотаріальні дії згідно з Декретом №7-93.

При цьому зазначають, що перелік найменувань документів і дій, за які сплачується державне мито, та розмір ставок державного мита визначено ст. 2 – 3 Декрету №7-93.

 

А що буде після скасування?

З дня набрання чинності Указом №418 скасовується Указ №762/98. А отже, з такої дати нотаріуси зможуть справляти з фізосіб та юросіб плату за вчинення нотаріальних дій, які вказані у ст. 2 Декрету №7-93, у меншому розмірі, аніж розмір ставок держмита, які визначені у ст. 3 Декрету №7-93

Тому, якщо у вас незабаром планується угода із залученням нотаріуса (наприклад, посвідчення договору купівлі-продажу), то краще дочекатися дня опублікування Указу №418 й відшукати такого нотаріуса, який добровільно забажає за свої послуги меншу суму, аніж це було визначено в Указі №762/98.

!! Проте Нотаріальна палата України вже надала роз'яснення щодо скасування цього Указу та вказала, що мінімальні розміри за нотаріальні послуги працюють й наразі. Про це ми писали ось тут.

***

Читайте також: Розраховуємося готівкою зі самозайнятою фізособою: 10 чи 50 тисяч?

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»