• Посилання скопійовано

З 30 квітня починають працювати продовольчі ринки: опубліковано постанову!

30 квітня зміни до Постанови №211 опубліковані в «Урядовому кур’єрі». Це означає, що відсьогодні розпочинається фактичний рестарт роботи продовольчих ринків. При дотриманні санітарних норм в Україні відкриється 872 ринки

З 30 квітня починають працювати продовольчі ринки: опубліковано постанову!

29 квітня на черговому засіданні Уряд підтримав критерії, розроблені МОЗ та Мінекономіки, які дають змогу ринкам відновити свою діяльність. Відповідні зміни були внесені постановою КМУ від 29.04.2020 р. №313 до Постанови №211. Про це повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на своєму Telegram-каналі.

"Робота продовольчих ринків під час пандемії має регламентуватися чіткими санітарними нормами. Сьогодні Уряд підтримав критерії, розроблені МОЗ та Мінекономіки, які дають змогу ринкам відновити свою діяльність. Основною умовою роботи продовольчих ринків є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог", - йдеться у повідомленні.

 

30 квітня зміни до Постанови №211 опубліковані в "Урядовому кур’єрі" №82(6696). Це означає, що фактичний рестарт роботи продовольчих ринків розпочинається саме з 30 квітня. При дотриманні санітарних норм в Україні відкриється 872 ринки

 

Що передбачено постановою?

За роз'ясненням КМУ, прийняті зміни дозволять забезпечити населення харчовими продуктами за доступними цінами. Крім того, будуть створені умови для збуту харчових продуктів, вирощених фермерами і сімейними господарствами, а також отримання ними доходів.

Як розповіли у Мінекономіки, до ринків будуть встановлені такі вимоги:

  • бути зареєстрованим, як оператор ринку харчових продуктів
  • температурний скринінг (працівників ринку, продавців і відвідувачів);
  • перебування на ринку – в одягненій масці (у т.ч виготовленій самостійно або респіраторі);
  • на кожному вході – диспенсер з антисептиком;
  • кількість покупців – не більше 1 на 10 м² торгівельної площі ринку;
  • відстань між продавцями – не менше ніж 3 метри;
  • робочі місця продавців – обладнано прозорими захисними екранами (із плівки або пластику);
  • проведення дезінфекції контактних поверхонь (дверних ручок, поручнів на сходах, вимикачів і т.д.) – кожні 3 години;
  • дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня ринку;
  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
  • постійне інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись.

«Звертаюся до керівників ринків, підприємців і фермерів, які продають на цих ринках, з великим проханням дотримуватися норм, які встановлені головним санітарним лікарем. Ці норми не є унікальними, вони подібні до тих, які встановлені  для магазинів», - зазначив міністр  економіки Ігор Петрашко.

 

Ринки контролюватиме Держспоживслужба!

Як зауважили в Уряді, на Держспоживслужбу покладено здійснення щоденних позапланових перевірок за дотриманням агропродовольчими ринками протиепідемічних вимог, а також обов’язкова присутність не менше двох інспекторів протягом всього часу його роботи.

«У нас є у державі відповідний орган Держспоживслужба, яка разом з іншими відомствами, яка саме мусить контролювати в тому числі дотримання карантинних заходів на ринках. Якщо будуть великі порушення, то їм буде надано право щодо закриття таких ринків. Бо для нас здоров’я громадян дуже важливо, ми не можемо допустити спалахів, які встановлені», – заявив міністр МОЗ М. Степанов.

У разі допущення порушень вимог будуть накладатися штрафи.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»