• Посилання скопійовано

Запровадження е-статистики з 2023 року: підписано та опубліковано закон

7 вересня Президент підписав, а 9 вересня офіційно опубліковано Закон №2524 про офіційну статистику. Ним передбачається введення ІТ-платформ щодо статистичних даних . Норми Закону запрацюють з 1 січня 2023 року

Запровадження е-статистики з 2023 року: підписано та опубліковано закон

7 вересня Закон від 16.08.2022 р. №2524 "Про офіційну статистику" було підписано Президентом, а опубліковано в "Голосі України" 9 вересня (раніше це був  законопроєкт №5886).

Але його норми будуть діяти тільки з 1 січня 2023 року.

Закон про держстатистику існує з 1992 року. Він змінювався декілька разів. Але на сьогодні його можна вважати морально застарілим. Новий закон розроблено на базі рамкового регламенту Євросоюзу. Це дозволить максимально наблизитися до законодавства ЄС в сфері статистики.

Цей Закон визначає правові та організаційні засади функціонування національної статистичної системи, компетенцію та повноваження органів державної статистики, регулює правові відносини у сфері офіційної статистики з метою забезпечення держави і суспільства неупередженою та об’єктивною офіційною державною статистичною інформацією щодо економічної, соціальної, демографічної, екологічної, культурної та інших сфер життя суспільства в Україні та її регіонах.

Процес виробництва статистики в Україні займає багато часу. Застарілі системи ускладнюють обробку даних та доступ до них. Немає інструментів, які б дали змогу оперативно і зручно отримати дані з окремих питань. Запити довго опрацьовуються, а інформація подається в різних форматах і на різних ресурсах.

«Під час повномасштабної війни всі урядові рішення, які впливають на життя громадян, мають прийматися ще швидше та ефективніше. Ухвалення нового Закону про офіційну статистику – логічний крок у цьому процесі. Усі дані мають бути доступні в режимі реального часу, ефективно отримані та опрацьовані. Це дасть змогу швидко ухвалювати важливі рішення не тільки уряду, а й підприємцям замість того, що витрачати час на бюрократію», – заявив Віцепрем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Законопроєкт передбачає можливість створення IT-платформи, де всі процеси – від завантаження даних до розповсюдження – автоматизовані, уніфіковані та не залежать від людини. Також визначено пріоритет використання наявних даних з різних державних реєстрів для зменшення звітного навантаження на респондентів.

З одного боку, це пришвидшить отримання якісних даних, а з іншого, заощадить бюджет та людські ресурси. Також подання паперових звітів для збору статистичних даних юридичними особами буде заборонено, що стане ще одним кроком до побудови paperless-країни.

Джерело: Міністерство та Комітет цифрової трансформації України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»