• Посилання скопійовано

Безпечність матеріалів, які контактують з харчовими продуктами: прийнято закон

Реалізація прийнятого Закону дозволить встановити єдині правила у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів й предметів, які безпосередньо або опосередковано контактують з харчовими продуктами

Безпечність матеріалів, які контактують з харчовими продуктами: прийнято закон

3 листопада народні депутати України 306 голосами ухвалили в другому читанні Закон України «Про матеріали і предмети, що призначені для контакту з харчовими продуктами» (реєстр. №4568 від 04.01.2021).  

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський зауважив, що реалізація Закону дозволить встановити єдині правила у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів й предметів, які безпосередньо або опосередковано контактують з харчовими продуктами.

“Основна мета цього документу –  комплексно врегулювати питання безпечності матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами, адже йдеться про здоров’я людей. Нам важливо було підготувати редакцію цього закону на основі вимог понад 10-ти актів Європейського Союзу, і тим самим створити законодавче підґрунтя для подальшої реалізації Угоди про асоціацію з ЄС”, –  зазначив Микола Сольський. 

У Законі йдеться про такі матеріали і предмети, як папір та картон, пластик, друкарські фарби, регенеровану целюлозу, силікон, текстиль, лаки і покриття, віск, деревину, клеї, кераміку, корок, гуму, скло, іонообмінні смоли, метали і їх сплави, активні та інтелектуальні матеріали і предмети, а також інші.

Серед основних новацій регулювання:

1) визначено загальні вимоги до предметів та матеріалів, що призначені для контакту з харчовими продуктами;

2) врегульовано відносини, пов’язані з виробництвом, обігом та використанням матеріалів і предметів;

3) впроваджено державну реєстрацію та ведення державного реєстру речовин, що використовуються у виробництві матеріалів і предметів та процесів переробки пластику (повторного використання)

4) визначено чіткі вимоги, щодо належної виробничої практики (GMP) при виробництві матеріалів та предметів, що призначені для контакту з харчовими продуктами;

5) удосконалено вимоги щодо державного контролю та відповідальності операторів ринку.

ДОВІДКОВО: Закон розроблено на виконання пункту 20 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Cанітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Джерело: Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»