• Посилання скопійовано

Поворотна фінансова допомога у валюті від нерезидента: що в обліку?

Чи може ТОВ отримати поворотну фінансову допомогу у валюті від резидента чи нерезидента та використати її для оплати товару іншому нерезидентові за кордон?

Поворотна фінансова допомога у валюті від нерезидента: що в обліку?

Загалом ці операції не заборонені для СГ — резидентів України. Також не обмежується статус позичальників: вони можуть бути засновниками, а можуть і не бути.

Але на сьогодні діє Постанова Нацбанку від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», яка регулює, зокрема, валютні операції у період воєнного стану. До цієї постанови регулярно вносяться зміни з урахуванням поточної ситуації на валютному ринку України, тож потрібно буде перевірити актуальність нижченаведених правил на дату здійснення операцій.

Також рекомендуємо звернутися до обслуговуючого банку, щоб з’ясувати всі деталі операцій.

Щодо операції з отримання поворотної фіндопомоги (ПФД) у валюті від нерезидента Постанова №18 на сьогодні не містить обмежень. ПФД від резидента України може бути отримана тільки у гривнях.

Якщо ПФД отримано у валюті, то перерахувати отриману валюту іншому нерезидентові за кордон для оплати товару можна буде, це дозволено пп. 2 п. 14 Постанови №18.

Якщо ПФД отримано у гривнях, то за ці гривні можна буде придбати валюту для оплати нерезидентові за товар згідно з пп. 4 п. 12 Постанови №18.

А ось із поверненням валютної ПФД трохи складніше.

Сама операція повернення валютної ПФД врегульована пп. 43 п. 14 Постанови №18 за одночасного дотримання таких умов:

— кошти за ПФД надходять з-за кордону в Україну для зарахування на поточний рахунок резидента-позичальника у банку в Україні після 20 червня 2023 року і ПФД погашається теж після 20 червня 2023 року;

— така валютна операція [крім переказу коштів з метою повернення суми одержаного(-ї) резидентом-позичальником кредиту/позики] проводиться в обсягах, що не призводять до перевищення розміру виплат за максимальною процентною ставкою, який визначається згідно з п. 19-6 та 19-7 Постанови №18;

— за ПФД, що одержується резидентом-позичальником строком не більше ніж три роки, переказ коштів на виконання зобов’язань цього позичальника за відповідним договором ПФД із нерезидентом здійснюється лише за рахунок власних (не куплених, не залучених у формі кредиту, позики від резидента) коштів в іноземній валюті такого позичальника;

— за ПФД, що одержується резидентом-позичальником на строк більше ніж три роки, протягом перших трьох років із дати першого одержання основної суми такої ПФД переказ коштів з метою повернення основної суми ПФД здійснюється лише за рахунок власних (не куплених, не залучених у формі кредиту, позики від резидента) коштів в іноземній валюті такого позичальника. Переказ коштів з метою виплати процентів, комісій, зборів та інших платежів (крім платежів з повернення основної суми кредиту/позики, які здійснюються протягом перших трьох років) за відповідним кредитним договором/договором позики може здійснюватися резидентом-позичальником за рахунок власних коштів в іноземній валюті та/або іноземної валюти, купленої за його дорученням у встановленому порядку;

— під час здійснення переказу коштів ураховано вимоги п. 19-5 — 19-7 цієї постанови.

Симетрично, у пп. 4 п. 12 Постанови №18, який регулює купівлю валюти, міститься заборона купівлі валюти для повернення ПФД, що одержується резидентом-позичальником строком не більше ніж три роки та для погашення зобов’язань за довгостроковою ПФД протягом перших трьох років (заборонено купувати валюту для операцій, зазначених в абз. 4 пп. 43 п. 14 Постанови №18).

Тобто погашати валютну ПФД протягом перших трьох років потрібно тільки за рахунок власної валюти, купувати валюту з цією метою не можна. Це стосується тієї ПФД, яка від самого початку надавалася строком до трьох років, і тієї ПФД, яка надавалася на більший строк, але протягом перших трьох років користування нею. На четвертий рік користування ПФД вже можна буде придбати валюту для її погашення.

Власна валюта може бути отримана, зокрема, від експортних операцій.

У бухобліку отримання довгострокової ПФД обліковують на рах. 506 «Інші довгострокові позики в іноземній валюті», 612 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями в іноземній валюті» — для ПФД, отриманої строком понад рік.

Короткострокову ПФД строком менше ніж рік обліковують на рах. 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

Подальший бухоблік ПФД залежить від її строку та здійснення дисконтування. На ці теми ми писали доволі багато, див., наприклад, «ДК» №44/2019, №7/2020, №6/2021, №44/2021.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»